KO JE NOVI MVP? Išao Novakovim stopama, više puta ga otpisivali, a on se vraćao još jači! SRBIJA MU JEDAN GEST NEĆE ZABORAVITI!
Foto: Profimedia

ŽIVOT I KARIJERA

KO JE NOVI MVP? Išao Novakovim stopama, više puta ga otpisivali, a on se vraćao još jači! SRBIJA MU JEDAN GEST NEĆE ZABORAVITI!

Košarka -

Srpski reprezentativac Vasilije Micić proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige za ovu sezonu, saopšteno je danas na sajtu takmičenja.

Micić (27) je tako postao prvi Srbin posle Nemanje Bjelice koji je dobio ovo veliko priznanje.

Vasa je rođen 13. januara 1994. godine u Kraljevu.

Pre nego što je počeo da trenira košarku Micić se uspešno bavio skijanjem. Poput Novaka Đokovića, u detinjstvu je puno vremena provodio na Kopaoniku, gde se zaljubio u ovaj sport.

Bio je veoma uspešan u njemu. Verovali ili ne, on je četvorostruki šampion Srbije i dvostruki šampion Balkana u slalomu i veleslalomu.

Kada se sa porodicom preselio u Beograd, uporedo sa skijanjem Vasa je 2002. godine počeo da trenira i košaraku u OKK Beogradu kod iskusnog stručnjaka Žike Rankovića.

Odmah se videlo da je neverovatno taletovan i za ovaj sport i da bi bila prava šteta da mu se maksimalno ne posveti. Trener Ranković je uspeo da ubedi Micića da košarka treba da mu bude na prvom mestu.

Vasilije Micić
foto: Privatna Arhiva

U tom periodu Vasa je bio niži rastom od svojih vršnjaka. Bilo je jasno da se radi o velikom talentu, ali mnogi su strahovali da bi visina mogla da ga sputa u budućnosti. Kasnije je naglo izrastao, pa je uz dar koji je posedovao i sjajne radne navike imao i fizičke predispozicije da napravi uspeh.

Vasa je sa velikim uspehom nastupao za slavni beogradski klub sve do 2006. godine kada prelazi u redove Crvene zvezde. Jednu sezonu je igrao za juniorski tim crveno-belih, a onda je usledilo kaljenje u FMP-u. Nakon toga odlučuje da pređe u Mega Vizuru, što je, ispostaviće se, bio sjajan potez za njegovu karijeru.

Prvi meč u seniorskoj košarci odigrao je već sa 16 godina. Napredovao je neverovatnom brzinom, a u sezoni 2010/2011 odigrao je čak 35 utakmica. U tom periodu sa velikim uspehom nastupao je i za mlađe selekcije reprezentacije Srbije.

Nažalost, njegov napredak zaustavila je povreda kolena koju je zadobio krajem 2011. godine. Oporavak je dugo trajao, ali Vasa se vratio u velikom stilu.

Naredne sezone sa Bobanom Marjanovićem činio je udarni tandem Mege. Klub je prvi put u istoriji izborio mesto u regionalnoj ABA ligi.

U prvoj sezoni u ABA ligi prosečno je beležio 12,1 poena, 3,2 skokova i 5,8 asistencija po meču.

Te godine usledio je i poziv prestižnog NBA kampa u Trevizu, na kom je učestvovao zajedno sa saigračima Nikolom Jokićem i Nemanjom Dangubićem. Iskoristio je priliku da skautima NBA timova prikaže sav svoj talenat, pa je u junu 2014. izabran na NBA draftu od strane Filadelfije kao 52. pik.

Nakon sjajne sezone u Megi došlo je vreme da se oproba i u inostranstvu. Stigao je poziv Bajerna iz Minhena, koji je predvodio trener Svetislav Pešić. Vasa je sa Bavarcima potpisao dvogodišnji ugovor. Nažalost, na evroligaškom susretu sa Panatinaikosom doživeo je neugodnu povredu pa je šest nedelja bio van terena. Tokom boravka u Bajernu Vasa je nastupio na deset mečeva Evrolige i prosečno je beležio 5,8 poena. Nije imao dovoljno prostora u nemačkom timu, pa je rešio da ode na pozajmicu u Zvezdu.

U decembru 2015. stiže na Mali Kalemegdan i tamo ostaje do kraja sezone. Sa Zvezdom je 2016. godine osvojio Prvenstvo Srbije i Jadransku ligu. Zabeležio je 17 evroligaških nastupa, tokom kojih je u proseku postizao 5,5 poena i 3,6 asistencija. Po isteku ugovora sa Bajernom Vasa odlučuje da se preseli u Tursku, u ekipu Tofaša. Bio je to pun pogodak! Odigrao je 24 meča i prosečno je beležio 13,2 poena, 3,9 asistencije i 2,6 skokova.

Sjajnim igrama u turskom šampionatu privukao je pažnju slavnog Žalgirisa i Vasa sa litvanskim klubom 2017. godine potpisuje dvogodišnji ugovor. Kod trenera Šarunasa Jasikivičiusa Srbin je "eksplodirao". Bio je sjajan u Evroligi te sezone (8,6 poena, 4,2 asistencije i 2,2 skoka). Sa Žalgirisom je osvojio Kup i prvenstvo Litvanije.

Kao nagrada za sjajne igre stigla je ponuda Anadolu Efesa. U junu 2018. prelazi u turski klub i potpisuje dvogodišnji ugovor. Već u prvoj sezoni zajedno sa Šejnom Larkinom dovodi Efes do prvog evropskog finala u istoriji kluba. Tada se titulom okitio moskovski CSKA, a Micić bio član druge petorke takmičenja za tu sezonu. Na završnom turniru u Vitoriji 2019. beležio je 17,5 poena.

Blistao je i prošle sezone u dresu Efesa, u Evroligi je prosečno beležio 12.4 poena, 2.2 skoka, 5.5 asistencija i 1 ukradenu loptu, pa je kao nagrada za odlične partije stigao i novi ugovor.

Usledila je najbolja sezona u karijeri... Vodio je Efes do Fajnal fora i apsolutno zasluženo dobio priznanje najkorisnijeg igrača u elitnom takmičenju.

Vasilije Micić
foto: Profimedia

Srpski reprezentativac ove sezone postizao je prosečno 16.3 poena i devet asistencija.

Rekord karijere upisao je na meču protiv Fenerbahčea, kada je postigao 37 poena.

Jedini je igrač ove sezone koji je ubacio 70 ili više trojki i 100 ili više šuteva za dva poena.

Ove nedelje imaće priliku da osvoji Evroligu, s obzirom na to da će u polufinalu takmičenja, u petak u Kelnu, njegova ekipa igrati sa ekipom CSKA.

Trofeji Klupski trofeji

2015/16. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom

2015/16. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom

2017/18. Prvenstvo Litvanije sa Žalgirisom

2017. Kup Litvanije sa Žalgirisom

2018. Superkup Turske s Anadolu Efesom

Reprezentativni trofeji

2011. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina

2013. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina

2017. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

SMRT MAJKE

Vasina najveća podrška u životu i karijeri bila je majka Vesela, koja je preminula nakon teške bolesti dok je Micić bio sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini.

Srpski as je tada odlučio da ostane sa nacionalnim timom, a njegov gest je dirnuo celu naciju.

"Nije mu lako. Nije mu lako bilo sve ovo vreme, od početka priprema, sada prvi put o tome pričamo. On je momak koji je prolazio kroz jedan težak period i svaka mu čast za način na koji je odigrao pripreme i odlučio da sutra bude s nama i da odigra meč", rekao je bivši selektor Saša Đorđević nakon poraza od Argentine.

Kurir sport/Biografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track