UŽIVO: Srbija - Izrael 83:67
Foto: TANJUG

Završene kvalifikacije

UŽIVO: Srbija - Izrael 83:67

Košarka -
Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila Izrael (83:67) i kao treća ekipa iz grupe "A" izborila plasman na prevesnstvo Evrope u Sloveniji

Košarkaška reprezentacija Srbije u ovim trenucima protiv Izraela u dvorani Pionir igra odlučujući meč ne samo za plasman na Eurbasket u Sloveniji, već i za priliku da se nađe na Prvenstvu Sveta 2014. godine u Brazilu. Da bi se to dogodilo neophodno je da izabranici selektora Dušana Ivkovića pobede rivala kojih ih je u prvom meču u Tel Avivu ubedljivo porazio (76:89).

Posle devet odigranih mečeva Srbija ima pet pobeda, a večeras u Pioniru nema pravo na kiks. Pred prepunom dvoranom, kojom će pred početak utakmice prodefilovati članovi Paraolimpijskog tima Srbije, koja se vratila sa Igara u Londonu, sa pet medalja, mora se pobediti sa najmanje jednim poenom prednosti.

Vratimo se košarci. Reprezentativci imaju priliku da za samo 40 minuta isprave sve ono što u proteklih gotovo dva meseca nije valjalo i sa samo jednim trijumfom, povrate poverenje armije navijača, koje je kako je rekao kapiten Nenad Krstić ekipi više nego potrebno. Podrška to je jasno svakome ko je pratio dosadašnje mečeve u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, neće izostati, igrači dakle sada treba da vrate dug publici, ali i budućnosti sporta, koji se u slučaju poraza od Izraela vraća sedam godina unazad.

Selektor Ivković, sve vreme ističe da veruje u tim koji je odbrao i da Srbija ima kvalitet da se nađe na Eurobasketu u Sloveniji. Poslednji je čas da se to pokaže.

Dešavanja pred utakmicu

Dvorana se poalko puni, a gledaoci, koji su već u dvorani aplauzom su pozdravili srpske košarkaše, među kojima nema Marka Kešelja i Ivana Paunića, koji su povređeni za Srbiju će igrati: Teodosić, Tepić, Rašić, Nedović, Anđušić, Bjelica, Krstić, Mačvan, Erceg, Savanović, Štimac i Musli.

Na tribini zastava sa slikom srednjevekovnog viteza, Kosova i natpisom: Do poslednjeg Srbina Kosovo je Srbija.

Himne dve zemlje izvedene su uživo, a potom su na parket ne potpuno ispunjenog Pionira praćeni poklicima "Šampioni" izašli članovi Paraolimpijskog tima Srbije.

Tekstualni prenos meča

Ćetvrta četvrtina

Kaspi blokira pokušaj Tepića, a Pnini pogađa pet uzastopnih poena za Izrael 65:52, posle koša Bjelice. Tepić daje trojku opet smo na +16 68:52. Nova trojka, sada je pogodio Bjelica za 71:52, manje od šest minuta do kraja meča.

Posle minuta odmora gostiju oni prave mini seriju od 7:0 i smanjuju na 71:59. Nalet Izraelaca prekinuo je Savanović pogotcima sa linije slobodnog bacanja. Srbija ima lepu prednost 76:62 dva minuta pre kraja u dvorani počinje da se slavi odlazak na Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

Pogodak Ohajona za dva poeana naterao je selektora Ivkovića da minut i devetnaest sekundi pre kraja zatraži tajm aut. Počeo je poslednji minut, ali od povratka košarkaaša na teren nema promene rezultata. Trojka Rašića za +15 35. sekundi pre kraja. Peti uzastopni pogodak Rasića za +17 81:65, do kraja još 15 sekundi.

Napad za Srbiju. Tepić pogađa, a fauliran je Pnini. Bivši igrač FMP-a je pogodio oba penala. 83:67. manje od šest sekundi do kraja. Nema koša, 83:67, Srbija ide u Sloveniju.

Treća četvrtina

Omri Kaspi je pogodio prva dva poena u nastavku meča, ali mu je Savanović uzvratio trojkom. Bjelica zakucava, a Štimac postiže dva poena za povećanje prednosti srpskog tima 59:35, na polovini trećeg kvartala. Naš tim deluje sigurno i igra najbolji meč u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Na startu drugog dela treće deonice, minut i po nema promene rezultata. Konačno koš. Anđušić je pogodio dvojku za 61:41. Dva minuta pre kraja četvrtine Srbija čiji je selektor zatražio tajm aut ima samo dva prekršaja.

Izraelci postižu četiri poena zaredom. Krstić i Kozikaro sa po dva poena zatvaraju treći deo igre 63:47.

Druga četvrtina

Drugu četvrtinu Srbija je započela na najbolji mogući način, trojkom Rašića za 31:14, da bi sjajnom igrom u naredna tri napada Tepić prednost povisio na 23 poena (37:14). Niz našeg tima u 13. minutu prekinuo je Elijahu, koji je pogodio oba slobodna bacanja posle faula Mačvana. Izraelci su uspeli da se primaknu na 39:20 u narednih minut i po, ali je posle tri uzastopna neuspešna napada i loše igre rivala u odbrani, Anđušić pogodio trojku za 42:20. Uprkos promašajima našeg tima, posebno Krstića, Izraelci nisu uspeli mnogo da ga kazne, ali su uspeli da se pred poslednja dva minuta prvog poluvremena primaknu na 48:28. Faulom i nepažnjom Nedovića, Izrael je u naredna dva napada smanjio na 48:31, da bi Anđušić u poslednjim trenucima napada postigao trojku dva metra izvan linije, ali sudije nisu priznale taj koš. Ipak, u narednom napadu Teodosić je postigao trojku za 51:31 posle prvih 20 minuta. U prvom poluvremenu, naš tim je predvodio Krstić sa 12 poena i šest skokova, dok je Tepić upisao jedan poen manje. Kod Izraelaca, najbolji je bio Kaspi sa osam poena.

Prva četvrtina

Na samom početku, Ivković se odlučio za petorku: Teodosić, Tepić, Bjelica, Savanović i Krstić. Sa druge strane našli su se Ohajon, Tijus, Kaspi, Elijahu i Halperin.

Prve poene na utakmici postigao je Elijahu, dok je na drugoj strani uzvratio Krstić. Naš tim je u prvim minutima uspevao da nadmudri odbranu Izraelaca, što je rezultiralo preokretom i vođstvom našeg tima od 11:6 u trećem minutu. U tim trenucima posebno su se isticali kapiten Krstić i Bjelica, koji je postigao i prvu trojku na meču. Krstić je u tim trenucima bio pravi predvodnik na terenu, a posle odlične akcije koja je krenula baš od njega, Anđušić, koji je zamenio Bjelicu povisio je na 14:6, da bi seriju našeg tima prekinuo Halperin. Zahvaljujući dobroj igri u odbrani naš tim je kontrolisao rezultat, ali su posle tajm-auta svog selektora, Izraelci uspeli da se primaknu na 18:11. Savanović je bio odličan u skoku u odbrani, a u napad nije uspevao da iskoristi šanse koje je imao, ali je, srećom, Krstić bio na visini zadatka, pa je ispravljao njegove greške. Trojku je ubrzo postigao Teodosić i našem timu prvi put na meču doneo dvocifrenu prednost od 23:11 u osmom minutu. Na obe strane bilo je nekoliko promašaja, ali je naš tim održavao svoju prednost i na odmor otišao sa 28:14.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track