SAŠA STEFANOVIĆ UČI KINEZE KOŠARCI Jako brzo napreduju, u budućnosti mogu da NAPRAVE ČUDO!
Foto: Privatna Arhiva

Daleki istok

SAŠA STEFANOVIĆ UČI KINEZE KOŠARCI Jako brzo napreduju, u budućnosti mogu da NAPRAVE ČUDO!

Košarka -

Ljubitelji košarke sećaju se Saše Stefanovića, visprenog plejmejkera koji je nastupao za Crvenu zvezdu, FMP, Slogu, Turk telekom, Limož i mnoge druge klubove. Međutim, nije toliko poznato da Saša već godinama radi u Kini kao košarkaški trener, a interesantno je da je jedan od dvojice srpskih stručnjaka u tamošnje dve najjače lige. Ernest Rađen je u CBA ligi, a Stefanović u NBL.

Saša Stefanović
foto: Privatna Arhiva

- Imao sam tu sreću da u Kinu odem prvi put 2018, radio sam na jednoj akademiji, bio sam tamo godinu i po dana. Na poziv Univerziteta u Pekingu, postao sam zvanično njihov član i radim selekciju igrača od 15 i 16 godina za celu Kinu, trebalo je da postanem prvi trener ekipe univerziteta, ali je sve prekinula korona. Vratio sam se u Srbiju i potom ponovo otišao u Kinu - priča Saša za Kurir i dodaje:

- Sada sam u drugom gradu, radim edukaciju na akademiji koja ima 35 trenera i oko 3.000 dece. Na poziv potpredsednika kineske košarkaške federacije Mina i trenera Čanga, prešao sam u njihovu NBL ligu, u kojoj sam jedini stranac ove godine kao pomoćni trener.

Saša Stefanović
foto: Privatna Arhiva

- Umnogome mi pomaže Ernest Rađen, koji je 12 godina u Kini. Daje mi veoma kvalitetne savete, a njegov klub je u vrhu u CBA, stalno samo na vezi. Voleo bih da nekoliko godina radim kao pomoćnik, a za kasnije - videćemo. Ima zaista dosta mogućnosti. Trenutno smo samo nas dvojica od srpskih trenera u te dve lige. Imamo i selektora u reprezentaciji, naravno.

Saša Stefanović
foto: Privatna Arhiva

Stefanović kaže da se kineska košarka munjevito razvija i da u budućnosti mogu da naprave globalno čudo.

- Neverovatno se razvijaju, te mlađe kategorije svake godine mnogo napreduju. Bila je njihova mlada reprezentacija u Srbiji, gde su igrali protiv vršnjaka naše zemlje. Mnogo se ulaže, uslovi su fantastični. Tamo su hale od po 20.000 mesta, pune su... Ima ih mnogo i najveći problem je selekcija. Kinezi su najpre fokusirani na edukaciju, pa onda na sport. Vole košarku, posvećeni su i ostalim sportovima. Veoma su disciplinovani. Učimo jedni od drugih, ja njihovu kulturu, oni košarku.

Saša Stefanović
foto: Starsportphoto

Kao igrač prošao je sito i rešeto, sa FMP je osvojio ABA ligu, pa i te kako može da oceni dešavanja u srpskoj košarci, posebno iz ugla ulaganja u Partizan i Crvenu zvezdu i njihove evroligaške ambicije.

- Drago mi je, iskreno, što imamo dva kvalitetna evroligaša, ali mi nije drago što se zapostavljaju naši domaći igrači, posebno u srpskoj ligi. Mislim da cupkaju u mestu i smatram da će se to odraziti najviše na reprezentaciju. Posebno na mesto plejmejkera. Imamo Nikolu Topića, koji je neviđen talenat, ali je sve manje takvih. Srbija je zemlja košarke, sjajno je što smo napravili rezultat na Svetskom prvenstvu, i to bez nekoliko glavnih igrača. Pokazalo se da je trend u jakim odbranama s dosta kontranapada i šuteva za tri poena, gde se gubi pozicija centra. Igra se sve više ubrzava. I na tome Kinezi rade najviše. Videli su na SP da im fali odbrana. Mislim da kroz četiri, pet godina mogu da naprave ozbiljnu reprezentaciju.

Bora Milutinović je i dalje bog u Kini

Aleksandar Đorđević je najistaknutiji predstavnik srpske struke u Kini, ali tamo je Bora Milutinović i dalje najpopularniji

- Jako respektuju Saleta, kao i sve naše trenere. Recimo u fudbalu, tu su Đurđević i Janković, da ne pričamo o Bori Milutinoviću, koji je tamo bog i dan-danas. Nešto neviđeno. Cene nas zaista. Ali mi moramo njima da se prilagodimo i budemo strpljivi. Ne možemo da menjamo njihovu kulturu staru pet hiljada godina.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track