ŽERAVICA: Srpsku košarku spasava vraćanje Stručnog saveta
Foto: Dragana Udovičić

Intervju

ŽERAVICA: Srpsku košarku spasava vraćanje Stručnog saveta

Košarka -
Tom telu, koje Ivković izbegava svaki trener bi podnosio izveštaj i plan rada i tada bi se gomila problema i propusta u odabiru igrača i selekciji rešila. Tvrdim da je nepostojanje Saveta uzrok pada, jer jedan čovek sigurno može manje no nas desetak ili više, kaže legendarni strateg
1 / 4

Proslavljeni stručnjak Ranko Žeravica nedavno je od strane američkih košarkaških trenera dobio nagradu za životno delo, a kako je u razgovoru za „Kurir sport potvrdio to mu je do sada jedno od najdražih priznannja, jer dolazi od kolega.

„Nedavno sam proglašen i počasnim građaninom Kikinde i sva ta priznanja gode i znače da sam postigao nešto veliko i vredno tokom karijere. Ipak, ja sam najponosniji na nagradu za životno delo NCAA jer su mi je dodelile kolege treneri. To je potvrda da sam ostavio trag u sportu, koji je moj život i strast.

Kako gledate na stanje u našoj košarci danas?

„Gledam kroz prljave i musave naočare, a i dalje vidim ono što većini promiče. Analiziram i pratim sva prvenstva u kojima ima naših igrača i iskreno mnoge stvari ne razumem. Recimo, selektor Ivković je navodno izjavio da će ga na klupi nacionalnog tima naslediti Saša Obradović. Ja kao trener pitam, ne ulazeći u razloge te izjave, za koju nisam sasvim siguran da je potpuno tačna, zašto Duda, ako već želi da Obradović dođe posle njega, nije trenera Albe uzeo za asistenta? A interesuje me i zbog čega je Obradović, koji je veoma talentovan trener kazao da ga niko iz Košarkaškog saveza Srbije nije zvao? Pitam, kako je moguće da se budući selektor promoviše kroz medije, a da ni on sam a ni košarkaška javnost o tome ništa ne kažu? Tvrdim da je stanje loše i da je za sve krivo nepostojanje Stručnog saveta, koji bi analizirao stanje i donosio ocenu rada svakog selektora. Tom telu, koje Ivković izbegava svaki trener bi podnosio izveštaj i plan rada i tada bi se gomila problema i propusta u odabiru igrača i selekciji rešila. Tvrdim da je nepostojanje Saveta uzrok pada, jer jedan čovek sigurno može manje no nas desetak ili više.

Danas selektor kontaktira samo sa igračima, a oni mu pod veoma čudnim izgovorima otkazuju. Drugo on se tvrdoglavo drži principa i u tim na primer ne zove Bobana Marjanovića, koji je najkorisniji igrač domaće lige i imao je odličnu sezonu. Ne razumem do kraja šta se dešava, ali mi ne izgleda dobro.

Vaša koleginica Marina Maljković je kao selektor Srbije osvojila četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a od kako se vrtaila u zemlju moli za odgovor na pitanje nastavlja li se projekat koji je za dve godine umalo doneo medalju. Hoće li nam se i sa ženskom košarkom dogoditi scenario muškaraca čija dva velika rezultata u Poljskoj 2009. i Turskoj nešto kasnije nisu materijalizovana?

„Trenutno nemam dovoljno informacija o tome, kako će se sve to završiti, ali se nadam će svi koji se u našoj zemlji nešto pitaju sprečiti da jedan takav uspeh bude bačen u more. Savez koliko vidim ima interes da se ta lepa priča nastavi i to me hrabri.

Savez je sa svoje strane učinio sve da obezbedi uslove za pripreme nacionalnih selekcija,, gde je onda problem?

„Ukoliko se pod obavezom Saveza smatra obezbeđivanje uslova za rad i pripremu reprezentativnih selekcija onda ste u pravu. Ali to je samo takmičenje i period neposredno pre toga. Šta je sa selekcijom, praćenjem razoja igrača, trenerima...? Sve su to problemi koji se sada sthijski rešavaju jer nemamo skup na kom bi stručno debatovali i planirali rad kako sada tako i nekoliko koraka unapred.

Klubovi grcaju, a dva evroligaša i kluba sa najviše navijača ne prestaju sa trvenjima u borbi za prevlast u košarkaškim forumima. Kuda to vodi?

„Ne bih o tome, jer je mučno. Mogu samo da kažem da mi se odnos Crvene zvezde i Partizana nimalo ne dopada. A sve to, jer nema novca. I opet se vraćamo na temu ABA lige i troškova. Lakše je igrati meč u Leskovcu i istu noć se vratiti kući, nego putovati po Hrvatskoj i Bosni i ko na primer Hemofarm probijati se kroz smetove do Širokog Brijega. Od starta sam bio protiv regionalne lige, a i danas mislim da srpskoj košarci ništa dobro donela nije.

Imali bez obzira na probleme, šanse da košarka izađe iz gliba i zauzme mesto koje joj pripada još od vremena kada ste Vi 1970. godine u Ljubljani kao selektor osvojili prvu titulu prvaka sveta?

„Ukoliko se vratimo sistemu koji nas je krasio da. Šta to znači? Da o stručnim i ključnim temama debatuju ljudi od znanja i iskustva da se njihova reč poštuje i da svi selektori o svom radu podnose izveštaj koji će se analizirati. Dok je bilo tako bilo je i uspeha“, rekao je Ranko Žeravica.

http://www.youtube.com/watch?v=zL24kHy3ojE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track