FUDBALSKE ZVEZDE KOJE NEĆE IGRATI NA SP: Haland, Salah, Pogba, Žota... Evo zašto ih nećemo gledati u Kataru (FOTO)
Foto: Gary Oakley / Actionplus / Profimedia, EPA Peter Powell, AP Antonio Calanni, AP Rui Vieira

KATAR 2022

FUDBALSKE ZVEZDE KOJE NEĆE IGRATI NA SP: Haland, Salah, Pogba, Žota... Evo zašto ih nećemo gledati u Kataru (FOTO)

Mundijal 2022 -

Neće baš sve velike fudbalske zvezde učestvovati na predstojećem Svetskom prvenstvu - pojedini će turnir u Kataru propustiti zbog povreda, dok nekih neće biti jer se njihove zemlje nisu kvalifikovale.

Erling Haland (Norveška)

Haland je fenomenalno počeo svoju prvu sezonu u Mančester sitiju sa 18 golova na 12 utakmica u Premijer ligi, ali Norveška nije uspela da pobedi Holandiju u poslednjoj utakmici Grupe G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Haland, koji je postigao gol u remiju 1:1 kada su se ta dva tima sastala u Oslu, propustio je odlučujući meč zbog povrede. Holandjani su se kvalifikovali kao prvi u grupi pobedom od 2:0, a Norveška je ostala na trećem mestu. Haland je postigao 21 gol na 23 utakmice za Norvešku, ali mora da sačeka najmanje do 2026. godine da bi njegova zemlja stigla na svoje prvo Svetsko prvenstvo od 1998.

Erling Haland
foto: Profimedia

Mohamed Salah (Egipat)

Salah, koji je prošle sezone osvojio Zlatnu kopačku kao najbolji strelac Premijer lige zajedno sa Hjun Min Sonom, promašio je penal protiv Senegala u završnoj rundi afričkih kvalifikacija što je Egipat ostavilo bez Svetskog prvenstva. Salah je šutirao preko prečke, nakon čega je njegov bivši saigrač iz Liverpula Sadio Mane pogodio za pobedu Senegala od 3:1. Bila je to repriza pobede Senegala na penale iz finala Afričkog kupa nacija.

Mohamed Salah
foto: AP

Pol Pogba (Francuska)

Pol Pogba će propustiti turnir zbog konstantnih problema sa kolenom. Ovaj 29-godišnji fudbaler je odigrao ključnu ulogu u uspehu Francuske na Svetskom prvenstvu pre četiri godine, ali ove sezone još nije odigrao nijednu utakmicu. Poslednji zvaničan meč igrao je u aprilu. Po povratku u Juventus iz Mančester junajteda, Pogba se povredio tokom predsezonske turneje po SjedinjenimAmeričkim Državama u julu. Prvo je odlučio da se ne operiše, ali je na kraju početkom septembra ipak operisao desno koleno. Pogbin agent Rafaela Pimenta je izjavila da mu je "potrebna dodatna rehabilitacija posle operacije". Pogba je takodje bio upleten u skandal sa iznudom u koji su umešani njegov stariji brat i prijatelji iz detinjstva.

Pol Pogba
foto: EPA

Ngolo Kante (Francuska)

Kante nije igrao za svoj klub niti za svoju zemlju od avgusta, a Čelsi je prošlog meseca potvrdio da će vezista propustiti turnir dok se oporavlja od operacije zbog povrede tetive. Dugo smatran jedinim od najboljih veznih igrača na svetu, Kante je uz Pogbu igrao ključnu ulogu na putu Francuske do titule 2018. Još jedan francuski vezista, Babukar Kamara, takodje neće igrati zbog povrede.

Ngolo Kante
foto: EPA

David Alaba (Austrija)

Austrija se nije kvalifikovala za Svetsko prvenstvo nakon poraza od Velsa u plej-ofu. Garet Bejl je postigao dva gola u pobedi od 2:1 koja je raspršila san njegovog saigrača iz Real Madrida da će se prvi put pojaviti na najvećem fudbalskom turniru. Ovaj 30-godišnji fudbaler, koji je 2021. iz Bajerna prešao u Real, bio je kapiten Austrije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu gde je ta selekcija izgubila u osmini finala od kasnijih šampiona, Italije.

David Alaba
foto: AP

Luis Dijas (Kolumbija)

Dijasove nade za Svetsko prvenstvo bile su gotove i pre nego što je povredio koleno dok je igrao za Liverpul, jer je Kolumbija južnoameričke kvalifikacije završila na šestom mestu. Ovaj 25-godišnji igrač, koji je odmah postao miljenik navijača Liverpula kada je u januaru stigao iz Porta, još nije igrao na Svetskom prvenstvu. Postigao je osam golova na 37 utakmica za Kolumbiju. Hames Rodriges i Radamel Falkao takodje će propustiti turnir.

Luis Dijas
foto: AP

Đanluiđi Donaruma (Italija)

Verovatno najbolji golman na svetu neće igrati na Svetskom prvenstvu pošto Italija iznenadjujuće ponovo nije uspela da se kvalifikuje za turnir. Donaruma je bio igrač turnira kada je pomogao Italiji da osvoji prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, ali nije uspeo da zaustavi pobednički gol Aleksandra Trajkovskog za Severnu Makedoniju u plej-ofu u martu. Italija takodje nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Donaruma, koji se smatra naslednikom velikog Bufona, ponovo će dobiti šansu. Iako je već odigrao 49 utakmica za Italiju, on ima samo 23 godine.

Đanluiđi Donaruma
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga / POOL

Diogo Žota (Portugal)

Žota je rekao da mu san srušio kada je potvrdjeno da će propustiti Svetsko prvenstvo zboh povrede zadobijene u pobedi Liverpula protiv Mančester sitija 16. oktobra. On je prethodno propustio prvi mesec nove sezone zbog povrede. Portugalski napadač Pedro Neto takodje je van terena zbog povrede skočnog zgloba koju je zaradio igrajući za Vulverhempton.

Diogo Žota
foto: Profimedia

Svetsko prvenstvo u fudbalu na programu je od 20. novembra do 18. decembra 2022. godine u Kataru.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track