KO JE GONZALO RAMOS, ČOVEK KOJI JE POSLAO KUĆI DŽAKU I ŠAĆIRIJA: Digao je tri prsta i obradovao Srbiju. Vredi 120 miliona evra!
Foto: AP Alessandra Tarantino, EPA Laurent Gillieron

junak mundijala

KO JE GONZALO RAMOS, ČOVEK KOJI JE POSLAO KUĆI DŽAKU I ŠAĆIRIJA: Digao je tri prsta i obradovao Srbiju. Vredi 120 miliona evra!

Mundijal 2022 -

Neverovatnu utakmicu odigrali su Portugalci u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, kada su sa 6:1 demolirali selekciju Švajcarske. Junak trijumfa Portugala bio je Gonzalo Ramos, mladi napadač Benfike.

Gonzalo Ramos
foto: EPA

Momak rođen u mestu Oljao pre 21 godine zamenio je legendarnog Kristijana Ronalda i sa tri pogotka, od šest ukupno, koja je dao Švajcarcima ušao u istoriju svoje zemlje. Gonzalo Ramos postao je najmlađi strelac het-trika na svetskim prvenstvima još od velikog Pelea. Ono što je posebno obradovalo sve u Srbiji jeste činjenica, da je posle trećeg gola napadač Portugala podigao tri prsta na obe ruke i tako proslavio veliki trijumf.

Gonzalo Ramos
foto: EPA

Napadač koji je generacija sa trojicom srpskih fudbalera Strahinjom Pavlovićem, Ivanom Ilićem i Strahinjom Erakovićem zablistao je punim sjajom na Mundijalu u Kataru. Izuzetnu sezonu u dresu Benfike krunisao je još boljim izdanjem u reprezentaciji Portugala i to na Svetskom prvenstvu. Radi se o korpulentnom i snažnom napadaču, visokom 184 centimetra, sa izrazito jakim šutom levom nogom. Već nekoliko godina nosi nadimak "Čarobnjak" zbog svoje svestranosti, jer je sposoban da kvalitetno igra na više pozicija u napadu. Sa njim tim ekipa dobija dubinu, a sposoban je da svojim saigračima dobrim dodavanjem i tačnim pasom stvori šansu. Dobro koristi obe noge kada je prijem lopte u pitanju, ima kontrolu i balans. Idealno se snalazi u fortmaciji 4-2-3-1, posebno kada napada unutar i van kaznenog prostora. Poznavaoci fudbala u Portugalu često ga zbog stila i načina na koji igra fudbal porede sa Karimom Benzemom i Tomasom Milerom.

- Dajem golove, ali ono na čemu treba da radim je moj repertoar. Nisam uvek igrao kao napadač - rekao je Gonzalo Ramos.

Gonzalo Ramos
foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Gonzalo Ramos ponikao je u omladinskoj školi Benfike, praktično od selekcije petlića stigao je do prvog tima slavnog kluba iz Lisabona. Njegov otac Manuel Senrada Ramos bio je fudbaler, igrao je na poziciji krila za osrednje klubove poput Kvarteriensea, Ovarensea, Salgeiroša i Farensea. Upravo mu je tata od ranog detinjstva preneo ljubav prema lopti i fudbalu.

- Iako ga nisma često gledao kako igra, već u ranom detinjstvu sam video tu "fudbalsku bubicu" kod njega - rekao je otac Manuel.

Gonzalo Ramos ima ugovor sa Benfikom do juna 2026. godine, a njegova trenutna vrednost iznosi 24.000.000 evra. Da klub veruje u njega pokazuje i neverovatna klauzula koju mladi Gonzalo ima u svom ugovoru, a koja iznosi neverovatnioh 120.000.000 evra.

Gonzalo Ramos
foto: AP Photo/Armando Franca

Za prvi tim Benfike debitovao je 21. jula 2020. godine, kada je dobio šansu u prijateljskom meču protiv Deportivo Avesa. Tada se i upisao u listu strelaca postigavši svoja prva dva gola u pobedi od 4:0. Briljirao je u redovima omladinskog tima Benfike, kada je postigao ponovo dva gola, ovaj put u meču protiv zagrebačkog Dinama (3:0) u četvrtfinalu Lige šampiona. Benfika je u sezoni 2019/2020 stigla do finala Lige šampiona za omladince, gde je u uzbudljivom meču poražena od Reala iz Madrida rezultatom 2:3. Gonzalo Ramos poneo je titulu najboljeg strelca takmičenja sa osam golova.

U četvrtfinalu Lige šampiona u seniorskoj konkurenciji, aprila ove godine postigao je debitantski gol za Benfiku, u remiju protiv Liverpula (3:3) u gostima. Klub iz Lisabona bio je eliminisan iz takmičenja, a Gonzalo Ramos postao je drugi najmlađi igrač koji je postigao pogodak u toj fazi takmičenja. Bio je star 20 godina i 297 dana. Ove sezone iskoristio je šansu odlaskom Darvina Nunjeza u Liverpul, postao je startni napadač Benfike, stigao je i poziv selektora Fernanda Santosa za Ligu nacija, a onda i Mundijal u Kataru, gde je opravdao poverenje. Ove sezone u dresu Benfike odigrao je 24 utakmice u svim takmičenjima, dao 17 golova i imao sedam asistencija.

Gonzalo Ramos
foto: EPA/JOSE COELHO

Prošao je sve omladinske selekcije reprezentacije Portugala, a kao kadet bio je učesnik Evropskog prvenstva do 17 godina, kada je u meču protiv Slovenije dao gol. I kasnije, za omladinsku selekciju uzrasta do 19 godina bio je učesnik EP. Tada je odigrao tri utakmice i bio strelac protiv Italije u grupnoj fazi, da bi u polufinalu brljirao protiv Irske postigavši het-trik. U finalu, Portugal je poražen od Španije (0:2), a Gonzalo Ramos poneo je titulu najboljeg strelca Šampionata Evrope sa ukupno četiri gola.

Kurir sport/A. Radonić

Bonus video:

01:43

NOVINAR KURIRA O UTISCIMA IZ KATARA! Opisao okolnosti i rigorozne mere: JEDAN KOLEGA SE NAŠAO NA CRVENOJ LISTI, razlog je bizaran!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track