Godinu na izmaku obeležili su sportisti, od medalja atletičarki, rukometašica, uspeha Novaka Đokovića, do suspenzije Viktora Troickog i blamiranja fudbalera

BEOGRAD - Uspesi Ivane Španović, Emira Bekrića, rukometašica, uz standardnog Novaka Đokovića obeležili su u pozitivnom smislu godinu na izmaku. Sa druge strane suspenzija Viktora Troickog ili blamiranje srpskih fudbalera crne su mrlje u 2013. godini.

1. MEDALJE IVANE ŠPANOVIĆ I EMIRA BEKRIĆA NA SVETSKOM PRVENSTVU - Niko u Srbiji, SCG, SRJ i SFRJ nije osvajao medalje na šampionatima sveta do sada. Jedine svetske medalje u atletici osvajali su Franjo Mihalić u maratonu i Ivan Gubijan u kladivu. Od 1983. godine, od kada se održava Svetsko prvenstvo, država čija je Srbija pravna naslednica, nije imala medalju. Sve do Moskve, kada su osvojene dve bronze. Pored njih, dobre rezultate postizali su i Amela Terzić, Asmir Kolašinac i Mihail Dudaš, koji su upotpunili istorijski uspeh Španovićeve i Bekrića.

2. USPESI NOVAKA ĐOKOVIĆA - Najbolji sportista Srbije osvojio je ove godine jedan grend slem turnir, tri mastersa iz serije 1.000, kao i završni masters u Londonu, a sa reprezentacijom je igrao u finalu Dejvis kupa. Đoković je izgubio prvo mesto na svetskoj rang-listi, ali je i 2013. igrao na najvišem nivou i na kraju godine ga je Međunarodna teniska federacija proglasila za igrača godine. Bez obzira na velike uspehe koje postižu ostali sportisti iz Srbije, kada se prave rang-liste uvek se dođe do jednostavnog zaključka - ovo je era Novaka Đokovića.

3. CRVENA ZVEZDA VLADAR SVETSKOG VATERPOLA - Crvena zvezda ove sezone ne igra u Ligi šampiona u vaterpolu zbog promene sistema kvalifikacija, ali ni to ne može da baci senku na ogroman uspeh tog kluba koji praktično postoji nešto više od dve godine. Osvojeno domaće prvenstvo u nezaboravnom finalu plej-ofa, pobeda u dramatičnom kupu i trijumf na završnom turniru u Beogradu i, na kraju, pobeda u evropskom Superkupu, neformalno su promovisali Crvenu zvezdu u najbolji klub sveta. Fantastičan uspeh crveno-belih pratio je i kragujevački Radnički koji je osvojio Evrokup, a oba ta rezultata najavila su novi poredak u jednom od najomiljenijih sportova u Srbiji.

4. SREBRNA MEDALJA RUKOMETAŠICA NA SVETSKOM PRVENSTVU - Rukometašice su i pre početka Svetskog prvenstva najavljivale medalju na tom takmičenju održanom u Srbiji, i ispunile obećanje osvojivši srebro. Srbija je do medalje došla pobedivši veliku selekciju Norveške, ali je u finalu bio bolji Brazil = najveće iznenađenje šampionata. Rukometašice su srebro proslavile kao zlato, a priređen im je i "doček" ispred Skupštine Beograda.

5. NEUSPEH FUDBALERA SRBIJE U KVALIFIKACIJAMA ZA SP - Srbija je prošla kroz turbulentne kvalifikacije, praćene mnogim nefudbalskim stvarima. Selektor Siniša Mihajlović vodio je tim kroz najveći deo kvalifikacija bez Nemanje Matića i Adema Ljajića koji nisu igrali zbog stvari koje nemaju veze s terenom. Selektor je "ratovao" s medijima, menjao sastave, bio na udaru kritika, a "orlovi" su na kraju završili kao treći u grupi. Matić se vratio u tim kada je već sve bilo gotovo, a Ljajić ni tada. Na samom kraju kvalifikacija, mediji i Savez su pomirljivo ocenili da je "napravljena osnova za budućnost". Kako god, igrači i navijači će najglamurozniji Mundijal ikada verovatno gledati na televiziji.

6. SRPSKI KLUPSKI FUDBAL PAO NA NAJNIŽE GRANE - Partizan je napravio rekord osvojivši šestu uzastopnu titulu, a Jagodina je prvi put osvojila kup. I to je sve lepo što može da se kaže za domaći klupski fudbal. Sva četiri predstavnika zemlje ispala su u kvalifikacijama evropskih takmičenja, a prvenstvo od prvog kola potresaju skandali. Na početku Super lige, polovina klubova se pobunila protiv predsednika FŠ Tomislava Karadžića, i protest prekinula naglo kako je i počeo. Prvi čovek Saveza najavio je odlazak u decembru, a onda da će to "možda" učiniti februara. U Super ligi je posle svakog kola bilo žalbi klubova na suđenje i optužbi za nameštanje, a rat saopštenjima na relaciji Partizan-Crvena zvezda-FŠ probio je granice pristojnosti. Povrh svega, nastavio je da se krnji ugled Crvene zvezde odlascima igrača i skandaloznim svađama igrača i uprave preko medija.

7. FUDBALERI OMLADINCI EVROPSKI PRVACI - Iako mlade selekcije u svim sportovima služe da grade reprezentativce za seniore, trijumf omladinske selekcije Srbije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji doneo je veliku radost ljubiteljima fudbala u Srbiji. Pobeda "orlića" je tako postala najveći fudbalski uspeh samostalne Srbije.

8. KOŠARKAŠI SE PLASIRALI NA SP, ĐORĐEVIĆ POSTAO SELEKTOR - Seniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji i tako izborila plasman na Svetsko prvenstvo. Selektor Dušan Ivković, uprava Saveza i deo javnosti rekli su da je cilj ispunjen i da je to uspeh, ali je tim u pojedinim utakmicama delovao kao da može da postigne više. Potom je Dušan Ivković podneo ostavku, a na samom kraju godine selektor reprezentacije je postao Aleksandar Đorđević, jedan od najvećih evropskih košarkaša ikada.

9. PARTIZAN NASTAVIO KOŠARKAŠKU DINASTIJU, BEOGRAD S DVA EVROLIGAŠA - Crno-beli košarkaši osvojili su 12. uzastopnu titulu prvaka Srbije i šestu u Jadranskoj ligi. Verovatno teže nego ikad, ali je taj tim uprkos svemu odbranio primat najboljeg u Srbiji i regionu. Partizan je celo leto proveo u blokadi računa, a posle mnogo muka i pomoći države, počeo je novu sezonu i izborio se za Top 16 Evrolige. Nova Crvena zvezda nastavila je s dobrim rezultatima i osvojila Kup Srbije u Kragujevcu, na turniru koji je obeležio prekid meča. Ipak, finale Jadranske lige donelo je crveno-belima plasman u Evroligu, tako da je Beograd prvi put u istoriji imao dva kluba u najjačem košarkaškom klupskom takmičenju Evrope.

10. SUSPENZIJA VIKTORA TROICKOG ZBOG DOPINGA - Teniser Viktor Troicki je propustio jedan doping test na zahtev kontrolora, što ga je koštalo suspenzije na 18 meseci koja je potom skraćena na 12. U odbranu reprezentativca Srbije stali su i nacionalni savez i njegovi reprezentativni drugovi, ali je ITF bio neumoljiv. Zbog svega je Troicki prošao kroz ružne trenutke i bilo mu je zabranjeno da gleda finale Dejvis kupa u Areni, a neki od tenisera su se javno pobunili zbog načina na koji se obavlja doping kontrola.