EKSKLUZIVNO ZA KURIR FRANC KLAMER: Voleo bih da skijam sa Đokovićem!

Intervju: Kurir skijao s najboljim spustašem svih vremena

EKSKLUZIVNO ZA KURIR FRANC KLAMER: Voleo bih da skijam sa Đokovićem!

Ostali sportovi -
Uvek gledam njegove mečeve jer su puni uzbuđenja, nisam znao da i on skija

Skijati u društvu čuvenog Franca Klamera isto je kao kad bi vas Majkl Džordan pozvao na basket ili Dijego Maradona na mali fudbal. Kurir je imao priliku da na stazama Bad Klajnkirhajma uživa sa hodajućom legendom, sportskim herojem Austrije. Kajzer Franc je u Inzbruku 1976. u neviđeno dramatičnoj trci, pred 66.000 uglavnom domaćih navijača, osvojio olimpijsko zlato u spustu, a ukupno je u Svetskom kupu trijumfovao 25 puta u najbržoj disciplini, što je rekord koji će teško biti oboren.Ono što je nas iznenadilo je da je Klamer skijao na Kopaoniku i da prati Novaka Đokovića.- Da, bio sam na Kopaoniku na kongresu pre nekoliko godina, a imao priliku da skijam. Tako da sam uživao na vašoj planini - priča nam Franc Klamer, dok stojimo na vrhu piste koja nosi njegovo ime.Da li ste znali da je i Novak Đoković odličan skijaš i da je na početku karijere, pored tenisa, trenirao i skijanje?- Nisam znao, ali drago mi je zbog toga. On i ja upotrebljavamo opremu istog proizvođača. Izuzetno mi se sviđa kako igra jer unosi mnogo uzbuđenja u tenis. Voleo bih da skijam s njim.Kako danas gledate na to čuveno osvajanje olimpijskog zlata?- Pobedio sam mnogo puta u Svetskom kupu, ali ta pobeda mi je najdraža. Moj najveći rival, Bernard Rusi, postavio je odlično vreme i znao sam da moram mnogo da rizikujem ako želim da osvojim zlato. Kada sam prošao cilj i video da sam pobedio, osetio sam neverovatno olakšanje. I dan-danas pamtim svaki sekund te trke.

Višestruki šampion... Franc Klamer je u skijanju kao Majkl Džordan u košarci ili Dijego Maradona u fudbalu
Višestruki šampion... Franc Klamer je u skijanju kao Majkl Džordan u košarci ili Dijego Maradona u fudbalu

Da li mislite da će neko uspeti da obori vaš rekord od 25 pobeda u spustu?- To je zaista sjajan rezultat, ali jednog dana pojaviće se momak koji će biti bolji. Ne opterećujem se time, videćemo šta će doneti godine.Možete li da uporedite takmičarsko skijanje vašeg vremena s današnjim?- Sve je drugačije, ali i tada smo skijali do limita, bar ja jesam, a to rade i današnji takmičari. Ono što se dramatično promenilo jeste oprema, kao i priprema staza i način treninga. Pogledajte samo koliko se današnji skijaši fizički razlikuju od nas iz sedamdesetih.Kako biste skijali da vam je neko 1976. dao karving skije?- Bila bi to velika prednost za mene (smeh).

Recept uspehaUZBUĐENJE JAČE OD STRAHADa li se sećate trenutka kada ste se najviše uplašili?- Naravno da razmišljate o tome šta bi loše moglo da se desi, ali osećaj uzbuđenja nadjača strah. Pobedite ga u sebi, i to je ono što vas čini ponosnim. Nikada se nisam plašio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track