Xross trka dobila novog šampiona: Filip Bertl pokorio Taru!
Foto: Mihai Stetcu

Na trci učestvovalo više od 200 vozača

Xross trka dobila novog šampiona: Filip Bertl pokorio Taru!

Ostali sportovi -

Mladi Austrijanac Filip Bertl pobedio je na Xross trci, koja je održana na Tari.

Drugi je bio Novozelanđanin Kris Birč, dok je treće mesto pripalo prošlogodišnjem pobedniku, Slovencu Mihi Špindleru.

Xross trka održana je od 10. do 12. juna na Tari i na njoj je učestvovalo više od 200 vozača motora koji su došli praktično iz svih krajeva sveta. Tokom tri dana oni su savladavali neuređene i divlje predele ove surove planinske lepotice, a celu trku dodatno je zakomplikovalo nevreme jer su se konstantno smenjivali pljuskovi i sunce.

Xross trka, Foto: Mihai Stetcu
Xross trka, Foto: Mihai Stetcu

"Prvi put sam u Srbiji i samim tim na ovoj trci i presrećan sam zbog pobede. Sva tri dana bila su izuzetno dobra, Prolog je bio odličan imao je balvane i sekcije sa kamenjem, a zatim i onu nizbrdicu što je bilo zaista super. Drugog dana takmičenja bilo mi je malo teže jer sam išao prvi, pa nisam imao nikakav trag da pratim, ali uspeo sam da budem najbrži, a i motor me je dobro služio. Poslednjeg dana sam bio već opušteniji jer sam imao prednost od nekoliko minuta, ali to ne znači da mi je bilo lako. Trasa na Tari je veoma interesantna jer ima sve elemente hard endura, tu su teške linije, reke i potoci, uzbrdice, nizbrdice, baš sve što jednoj ovakvoj trci treba. Dolazim i sledeće godine i sigurno ću dovesti još neke vozače iz Austrije", poručio je novi Xross šampion.

Ovo treće izdanje Xross trke opravdalo je i sva očekivanja organizatora."Organizovali smo trku na svetskom nivou na našoj planini, što su potvrdila i svetska imena svojim komentarima i oduševljenjem i generalno kompletnim svojim utiskom. Hard enduro u Srbiji definitivno ima budućnost, ali potrebna je podrška svih ustanova i sponzora, koje su i do sada bile sa nama. Napredovali su i naši vozači, kada pogledam prvu trku na Kopaoniku i ovu treću po redu na Tari, to kao da nije isti događaj. Vozači imaju bolje veštine, kvalitetniji su im motori, bolje poznaju opremu, a ove godine pre trke imali smo i školu sa Krisom Birčom koja je dodatno doprinela njihovoj spremnosti. Mislim da je ova trka prava stvar i dobro ćemo razmisliti kako će sve to izgledati naredne godine", rekao je Nikola Belić, jedan od organizatora Xross trke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track