MI TO MOŽEMO: Pošaljimo brata i sestru na Evropsko i Svetsko šahovsko prvenstvo!
Foto: Saša Urošev

NAJTROFEJNIJI U ISTORIJI KIKINDSKOG ŠAHA

MI TO MOŽEMO: Pošaljimo brata i sestru na Evropsko i Svetsko šahovsko prvenstvo!

Ostali sportovi -

Samo od nas zavisi da li će Milanko Bilić (17) i njegova tri godine mlađa sestra Marijana svoje bogato šahovsko znanje potvrditi na predstojećem Evropskom i planetarnom prvenstvu.

Najtrofejniji šahisti u istoriji kikindskog šaha povukli su adekvatne poteze koji su se ticali plasmana, ali odlazak u Letoniju i Grčku više ne zavisi samo od njih. Milanko kaže za Kurir da je na nedavno održanom Kadetskom prvenstvu Srbije postao prvak države u redovnom šahu:

- To je moj najveći uspeh, ali bih voleo da bljesnem i na međunarodnoj sceni. Iako mi je organizator obezbedio boravak i ishranu, odlazak u Rigu je pod znakom pitanja, jer moram da snosim troškove puta. Sestru i mene je naša majka naučila da igramo šah, ali ona nije u mogućnosti da odvoji toliki novac. Evropsko prvenstvo održaće se od 19. do 30. avgusta - kaže Milanko i nastavlja:

marijana bilić
marijana bilićfoto: Saša Urošev

- Plasirao sam se i na Svetsko prvenstvo koje je na programu od 19. oktobra do 1. novembra. Podršku zaslužuje i moja mlađa sestra. Marijana je u Novom Sadu postala šampionka države u brzopoteznom i ubzanom takmičenju, a vicešampionka u redovnom šahu. Njoj bi valjalo isfinansirati put i boravak u Letoniji i Grčkoj- odlučan je Milanko.

Brat i sestra su članovi su ŠK “Radnički” iz Kikinde, a nastupaju i za zemunski “Nestor”. Medalje i pehare u iznajmljenom stanu skoro da nemaju više gde da postave, ali ne bi imali ništa protiv da u Srbiju donesu neko od evropskih i svetskih odličja:

milanko bilić
milanko bilićfoto: Saša Urošev

- Za dalji šahovski razvoj neophodni su intenzivniji treninzi i stručan rad. Za sve to je potreban novac... Nakon završetka Tehničke škole planiran da upišem FTN u Novom Sadu, a šah ne nameravam da napustim. Vrhunski majstori mogu da žive od šaha koji je, po mom shvatanju, nešto između sporta, nauke i umetnosti. Sestra i ja se bavimo i folklorom. Nakon sedenja za šahovskom tablom, igranje u “Guslama” nam dobro dođe. Marijana i ja ukrstimo bele i crne figure bar jednom u toku dana. Uglavnom pobeđujem ja. Kako će biti narednih godina, ostaje da se vidi- kaže Milanko.

kurir.rs / S.U.

foto: S.Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track