KAKO DA OSTANE NORMALAN POSLE SVEGA OVOGA? Luisu Hamiltonu majka i maćeha letuju zajedno, oca je izbacio iz tima JER NIJE MOGAO VIŠE DA GA SLUŠA, a brat mu je borac KAKAV SE RETKO VIĐA! Ovu priču o Britancu MALO KO JE ZNAO
Foto: EPA / Srđan Suki

van staze!

KAKO DA OSTANE NORMALAN POSLE SVEGA OVOGA? Luisu Hamiltonu majka i maćeha letuju zajedno, oca je izbacio iz tima JER NIJE MOGAO VIŠE DA GA SLUŠA, a brat mu je borac KAKAV SE RETKO VIĐA! Ovu priču o Britancu MALO KO JE ZNAO

Ostali sportovi -

Roditelji su mu se rastali kad je imao dve godine, ima dve polusestre iz ranijeg majčinog braka i polubrata iz drugoga očevog braka. Majka i maćeha zajedno čak i letuju i u dobrim su odnosima

Luis Hamilton (34) u nedelju je u teksaškom Ostinu osvojio šestu titulu svetskog prvaka u Formuli 1, a s tribina su ga, uz oca Entonija zajedno bodrile majka Karmen i maćeha Linda. I to je samo jedan deo čudesne porodične priče ovog šampiona.

Odrastao je u skromnom domu u Stivenidžu, gradiću 50-ak kilometara severno od Londona. Roditelji su mu se rastali kad je imao samo dve godine. Ostao je živeti s majkom sve do 12. godine, kad se preselio kod oca, železničkog radnika.

foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Interes za automobilizmom počeo je razvijati nakon što mu je otac kupio prvi autić na daljinsko upravljanje kad je imao šest godina. Nastavio ga je pratiti kroz karijeru mladog vozača kartinga i finansijski mu pomagati.

- Dala sam mu sve što zaslužuje. Entoni je u Luisu video talenat, puno je uložio u njega i ja to nisam mogla pratiti. Razvod mu nije naškodio. Da nije bilo njega, ne bi postao takva zvezda - rekla je Karmen Larbalster.

Luis joj je treće dete. Vozač Formule 1 ima i dve starije polusestre Nikolu Hjuit i Samantu Šikl iz ranijeg, drugog braka biološke majke te mlađeg polubrata Nikolasa kojeg mu je tata Entoni dobio s maćehom Lindom.

U Luisovom timu bio je do 2010., tri godine nakon debija u Formuli 1, kad ga je sin otpustio kao menadžera. Tvrdio je da je to uradio kako bi se Entoni mogao fokusirati na druge stvari, no on sam je jednom prilikom dao nešto drugačije razloge.

foto: EPA/Zsolt Czegledi

- Pomislio je: "Znaš šta, tata? Dosta mi je da te slušam". Odlučio je da će biti svoj čovek i prihvatio sam to - rekao je tata Hamilton koji je kao utešnu nagradu za 18 godina rada s njim dobio tri miliona funti.

Nikolas ima cerebralnu paralizu, sindroma koji pogađa mišiće i uzrokuje slabiju pokretljivost, ali ga nije zaustavio da i on krene u svet autoutrka. Šta više, takmičio se i u britanskom prvenstvu "touring" automobila.

Luisovi otac i majka ostali su u dobrim odnosima. Skoro pa, prijateljskim pa tako i letuju u četvoro, svako sa svojim partnerom, i dolaze na trke njihovog sina.

- Tatin osmeh sve mi je rekao. Podržavao me od prvog dana, kao što su i Linda i moja mama. Toliko su toga dali kako bih mogao biti ono što jesam i želeo sam da budu ovde zajedno. Mislim da je to prvi put nakon dugo vremena da smo bili ujedinjeni kao porodica. Kako se osećam? Reći da sam na sedmom nebu bilo bi preblago, daleko sam iznad toga - rekao je Luis nakon šeste titule svetskog prvaka.

- Pucaju me emocije. Čast je biti među takvim velikanima. Kad sam imao šest ili sedam godina, tata mi je rekao da nikad ne odustanem. I sad se osećam sveže i ne mislim stati - dodao je.

Kurir sport/24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track