TOLIKO JE BIO SKONCENTRISAN NA PARTIJU ŠAHA DA NIJE PREPOZNAO ŽENU! Zahvaljujući Gigi Juga je postala VELESILA u šahu!
Foto: Pritnscreen Youtube

kakva priča

TOLIKO JE BIO SKONCENTRISAN NA PARTIJU ŠAHA DA NIJE PREPOZNAO ŽENU! Zahvaljujući Gigi Juga je postala VELESILA u šahu!

Ostali sportovi -

Jedan od najboljih svetskih šahista iz druge polovine 20. veka, Svetozar Gligorić, vodio je Jugoslaviju do svetskog zlata, a stigao je i na korak od meča za titulu svetskog šampiona. Mnogi su ga smatrali šahovskim genijem, ali popularni ''Giga'' nikada nije uspeo da postane šampion sveta u ovoj igri pre svega zbog jake konkurencije koja je po mnogima bila jača nego ikada.

Botvinik, Fišer, Talj, Petrosjan… samo su neka od imena protiv kojih je Gligorić ukrstio koplja u, slobodno možemo reći, zlatnoj eri šaha.

I pored činjenice što se nikada nije popeo na vrh sveta, Gligorić je glasio za velikog genija sa ovih prostora i u šahu je ostavio veoma značajan trag. Po njegovim rečima, ključ uspeha svakoh šahiste jeste koncentracija koja u toku partije mora da bude maksimalna. Ukoliko vam koncentracija padne samo na par sekundi protivnik to može da iskortisti i da reši partiju u svoju korist.

foto: Pritnscreen Youtube

Da bi najbolje dočarao na kojem novu je njegova koncentracija tokom meča Gligorić je novinarima ispričao jednu zanimljivu anegdotu.

- Imao sam jedan zanimljiv slučaj sa punom koncentracijom. Sve se dogodilo na turniru u Engleskoj. Ustao sam tokom meča i ugledao svoju suprugu. Shvatio sam da mi je njeno lice poznato i rekao sam joj: ‘Dobar dan.’ Ona je odmah ‘pobegla’!” – ispričao je Svetozar Gligorić. Kasnije su pojedini šahovski stručnjaci tvrdili da je, iako mnogima ona izgledala čudno, reakcija Gligorićeve supruge bila potpuno normalna i da je ona otišla zato što nije htela nikako da poremeti koncentraciju svog supruga.

Ova izjava Gligorića često se ponavlja i dan-danas na šahovskim turnirima širom sveta i uglavnom se koristi kao primer neverovatne koncentracije najboljih šahista tokom mečeva, koja ih je po mišljenju mnogih i dovela do vrhunskih rezultata.

Inače, Gligorić je preminuo 14. avgusta 2012. godine u Beogradu u 89. godini života od posledica moždanog udara. Sa šahom se upoznao relativno kasno, u 13. godini, preko profesora Nika Miljanića, koji ga je usvojio jer je popularni Gliga pred početak Drugog svetskog rata ostao bez oba roditelja.

foto: Nemanja Pancic

Tokom rata bio je u partizanima i borio se protiv okupatora. Posle oslobođenja vratio se šahu i karijeru proveo u Partizanu, ali je bio jedan od osnivača Crvene zvezde. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija je smatrana drugom velesilom u svetu, posle SSSR.

Poznat je i po svom novinarskom i kompozitorskom radu, a napisao je veliki broj knjiga o šahu.

"Za pola veka, koliko je učestvovao na turnirima i šahovskim olimpijadama, Svetozar Gligorić je dao nemerljiv doprinos popularizaciji našeg sporta i ostvarenju vrhunskih rezultata jugoslovenskih šahista. 11 puta je bio šampion Jugoslavije, a u periodu od 1950. do 1980. godine osvojili smo 13 olimpijskih medalja, što nas je svrstavalo u sam svetski vrh, rame uz rame sa SSSR", pričao je njegov dugogodišnji prijatelj, velemajstor Aleksandar Matanović.

♦ Velemajstor od 1951.

♦ Četiri zlata na EP uz još šest medalja

♦ Osvojio 14 medalja na Olimpijskim igrama

♦ 11 puta šampion SFRJ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track