MARK PAVELIĆ PRONAĐEN MRTAV U PSIHIJATRIJSKOJ USTANOVI: Hrvat je bio heroj američkog sporta! Oprošteno mu je i ubistvo prijatelja
Foto: Printskrin

MARK PAVELIĆ PRONAĐEN MRTAV U PSIHIJATRIJSKOJ USTANOVI: Hrvat je bio heroj američkog sporta! Oprošteno mu je i ubistvo prijatelja

Ostali sportovi -

Mark Pavelić, jedan od heroja američkog sporta, preminuo je u 63. godini.

Amerikanac hrvatskog porekla je okončao život u psihijatrijskoj bolnici.

Mark je sin hrvatskih emigranata koji su se još pre Drugog svetskog rata iz Like doselili u SAD i naselili u mestašcu Evelet (3.500 stanovnika) u državi Minesota.

Od malena je pokazivao talenat za hokej, što ga je kasnije dovelo do reprezentacije i učešća u najvećoj utakmici u istoriji hokeja na ledu, "Čuda na ledu", na Olimpijskim igrama u Lejk Plesidu 1980, godine. Pavelić je asistirao za pobednički gol Amerikanaca u duelu sa Sovjetskim savezom za pobedu 4:3 i zlatnu medalju.

A upravo ga je ova igra i odvela na psihijatriju. Stručnjaci su utvrdili da su ga brojni udarci u glavu tokom karijere doveli do stanja "nesposobnog da racionalno razgovara sa advokatima, da shvati proces i učestvuje u iznošenju odbrane zbog mentalne bolesti".

Pavelić je netalnom palicom isprebijao prijatelja. Žrtva, njegov komšija, doživeo je teške povrede, slomljena su mu dva rebra, polomljen kuk, a doživeo je i povredu bubrega. Komšije su se i ranije žalile na agresivnog Pavelića, koji je napadao komšije pod otpužbama da su mu ubacivali mulj u rezervoar automobila, ili sipali dodatni alkohol u pivo.

To nije prvi incident. Kada je imao 18 godina stariji brat ga je odveo u lov, a on je nehotice ubio 15-godišnjeg prijatelja Rikija, dečka njegove sestre. Mark je pucao u grmlje misleći da je ptica, a tu se zapravo nalazio Riki.

Mark je tokom života morao da prebrodi i smrt supruge koja je u potrazi za boljim signalom za telefon, pala s balkona i preminula u 44. godini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track