TRENER IZ ŠAPCA BOJAN ŠENDEKOVIĆ ZA KURIR: NIR POET je galoper godine u Srbiji posle velike pobede u KUPU LJUBIČEVA u Požarevcu
Foto: Facebook

LJUBIčevske konjičke igre

TRENER IZ ŠAPCA BOJAN ŠENDEKOVIĆ ZA KURIR: NIR POET je galoper godine u Srbiji posle velike pobede u KUPU LJUBIČEVA u Požarevcu

Ostali sportovi -

Senzacionalni poraz kobile Nikole Jokića od petogode kobile Aerobik Bi koju je u sulkama vozio veliki as kasačkog sporta iz Palića Branislav Mukić. Na hipodromu u Požarevcu čak 7.000 gledalaca!

Kup Ljubičeva na distanci od 2400 metara, najskuplju galopsku trku u Srbiji, sa najvećim fondom nagrada od ukupno dva miliona dinara osvojio je u tesnoj završnici četvorogodi kastrat Nir Poet, koji je u treningu kod našeg ubedljivo najboljeg trenera Bojana Šendekovića iz Šapca. U sedlu, kao i prilikom prethodnog trijumfa na "Memorijalu kralja Aleksandra" na šabačkom hipodromu, opet je bio Šendekovićev prvi džokej, iskusni Aleksandar Šašić. Pobednički pehar je primio vlasnik Almin Alić.

- Kada imate ovako dobrog konja u treningu, nije tako teško pobediti, ali uvek je veliki izazov kada je ovako veliki fond i ovako velika trka. Najveća trka u Srbiji, veliki pritisak, velika tenzija, ali videli ste kako se slavi nakon trke - izjavio je posle pobede za RTS Bojan Šendeković.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

On je potom specijalno za Kurir izjavio da je Nir Poet konj godine u Srbiji, a ne Fanpalast, koji je podbacio na požarevačkoj travi u trci "Braničevo", ali je prethodno u velikom maniru pobedio u dve velike trke na beogradskom pesku, osvojivši srebrnu potkovicu u derbiju i "pehar predsednika". Šendeković je dominaciju među trenerima pokazao pobedom "u dublu", jer je drugi bio godinu dana stariji kastrat Kirgiz (džokej Milan Konkolj), koji je iza pobednika zaostao samo dužiniu i po konjskog tela.

Treći je bio četvorogodi Bank, koga je jahala šarmantna Mađarica Čenge Šutak, a specijalno za trku u Požarevcu ga je doveo poznati konjar iz Braničevskog kraja Slaviša Vujić, koji je u rasne galopere ukupno investirao oko 100.000 evra, ali još čeka trijumf u nekoj od naših najvećih trka. Konj Bank je odmah vraćen u Budimpeštu, gde o njemu brine Čenge Šutak, koja je i trener. Četvrto mesto pripalo je petogodom kastratu Maj Dir Frendu (džokej Miloš Milojević Struja), koji je u treningu kod Miroslava Kolara iz Beograda. Pobedničko vreme Nir Poeta i Šašića 2:30,1.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Vrlo ubedljivu pobedu u glavnoj kasačkoj trci „Knez Mihailo“ (2200 metara, autostart) odnelo je grlo Aerobik Bi iz Bečeja, u čijim sulkama je bio veliki as kasačkog sporta iz Palića Branislav Mukić. Ostvareno vreme pobednika 1:15,8 prosečno po kilometru.

- Iskreno spremali smo se dugo za ovu trku, jer je ovo jedna od najvećih trka u godini i s namerom smo uvezli kobilu početkom godine za te velike trase. Opravdala je naša očekivanja, dobila je ovu najveću trku i porazila je jednu od najvećih kobila u Srbiji - izjavio je za RTS Miodrag Jandrić, vlasnik pobedničkog grla.

U duelu dve petogode kobile, prvi favorit Ejmi del Duomo iz štale "Drim kečer" iz Sombora NBA superstara Nikole Jokića, dugo je bila zatvorena i tek u samom ciljnom pravcu je pokazala klasu, ali to je samo bilo dovoljno za drugo mesto na razočaranje stalnog vozača Jokićevih konja Vladimira Pribića.

U galopskoj trci "Braničevo" (1800 metara), slavio je Zvarovski iz Bosne i Hercegovine, koga je jahao Aleksandar Šašić iz Šapca. Ovaj trogodi ždrebac je nedavno pobedio u najvećoj bosanskoj trci u Bihaću, a kupljen je kao jarling na aukciji u Dovilu u Francuskoj. U najznačajnijoj dvogodačkoj trci "Kostolac" pobedio je gost iz Bugarske Amante Foks (džokej V. Atanasov), čiji je trener i vlasnik Spas Spasov.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Publika nije krila uzbuđenje, što ponovo ima priliku da prati Ljubičevske konjičke igre koje su opravdale svoj status brenda i ponosa Srbije, a na krcatoj tribini i oko nje bilo je čak 7.000 gledalaca. Naravno, najveću pažnju kao i svake godine privuklo je takmičenje u Ljubićevskom višeboju. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je 58. Ljubičevske konjičke igre, a nagrade najboljima su predali i narodni poslanik Veroljub Arsić i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

Marko Milenković šesti put vitez Ljubičeva

Marko Milenković šesti put se izborio za titulu viteza Ljubičeva i potpuno opravdao ljubav publike koja ga prati godinama. Na konju Neval je ponovo bio najbolji. Pobedu je posvetio svom prerano preminulom kolegi višebojcu Zoranu Bejti, a pehar poklonio njegovoj porodici.

- Ja bih samo rekao reči kneza Miloša Obrenovića koje su me vodile kroz ovo takmičenje: "Delibašo, carski delijo, ti imaš kuda i na koju stranu, a ja nemam kuda, nego tuda pa u život ili smrt". Ja sam danas bio spreman da poginem za ovu titulu. I ostvario mi se san - rekao je za RTS Marko Milenković.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track