07:46

OVAJ SPORT SE U SRBIJI POJAVIO POSLE PRVOG SVETSKOG RATA Posle toga je nestao, iako je svetski poznat OVI MOMCI SU GA OŽIVELI

istorija sporta

OVAJ SPORT SE U SRBIJI POJAVIO POSLE PRVOG SVETSKOG RATA Posle toga je nestao, iako je svetski poznat OVI MOMCI SU GA OŽIVELI

Ostali sportovi -

Zanimljiva istorija ragbija u Srbiji, ali i priča o mladim entuzijastima koji oživljavaju ovaj sport, koji je svetski poznat, ali ne i kod nas

Ragbi često mešaju sa američkim fudbalom. Ali ovo je i te kako drugačija igra. Rekli bi ragbisti žustrija i sa mnogo više adrenalina.

Zato je ekipa Kurir televizije posetila ragbi klub u Novom Sadu i uverili se da iako u Vojvodini, na terenu ništa ne izgleda mirno i po lalinski.

ragbi
foto: Kurir Televizija

- Bilo je neko druženja, a moji drugari su osbovali klub 2001. godine. Ja sam u početku bio, kao neki navijač. I onda smo sedeli uveče, i ja sam samo rekao dolazim sutra da vam pokažem kako se ugra. I tako sam ostao i zavoleo ragbi - rekao je za televiziju Kurir Goran Porobić iz ragbi kluba Vojvodina.

ragbi
foto: Kurir Televizija

I ovako će reći skoro svaki ragbista. U ovom sportu, bar u Srbiji, para nema, ali ima druženja.

- Mislim da bi pare čak i pokvarile čar koju ima ovaj sport - rekao je za Kurir TV Aljoša Marinković, ragbista.

ragbi
foto: Kurir Televizija

Pravila ragbija često su mnogima nejasna, a neki ga mešaju sa američkim fudbalom.

- Ja bih to pripisao američkim filmovima gde se sve što je ragbi prevodi kao američki fudbal. I ja sam to mislio dok nisam počeo da igram ragbi. U ragbiju ne postoji zaštita. Jako smo slični rukometu. U Srbiji postoje samo dva ragbi terena - u Starčevu pored Pančeva i na Adi Ciganliji - kaže ragbista iz Novog Sada.

1 / 12 Foto: Kurir Televizija

Inače, ragbi ili ragbi fudbal (engl. rugby football, često samo rugby) je ekipni sport sa ovalnom loptom, koji se razvio od verzije fudbala igrane u školi Ragbi iz istoimenog grada u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan je od najpopularnijih svetskih sportova, o čemu dovoljno govori podatak, da je svetsko prvenstvo u ragbiju, drugo najgledanije svetsko prvenstvo, posle svetskog prvenstva u fudbalu.

ragbi, srbija
foto: Kurir Televizija

U Srbiji se ragbi pojavio posle Prvog svetskog rata. Prvi klub Orao osnovan je u Šapcu 1919. godine, a osnivanje je inicirao Marinko Đorđević — Maša. On se sa ragbijem upoznao u Francuskoj za vreme Prvog svetskog rata. Imali su sopstveno ragbi igralište na Dudari. Klub je prestao da postoji tokom 1923. godine.

ragbi
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:05

ĐOKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Želimo da predstavimo Beograd i Srbiju u najlepšem svetlu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track