NAJGORI REZULTAT U ISTORIJI! Bili smo SILA, trenutno nismo NI BLIZU TOGA! Srpski vaterpolo je u velikom problemu
Foto: VSS/Aleksandra Krupanič

KATASTROFA

NAJGORI REZULTAT U ISTORIJI! Bili smo SILA, trenutno nismo NI BLIZU TOGA! Srpski vaterpolo je u velikom problemu

Ostali sportovi -

Smena generacija udarila je iz sve snage. Srpski vaterpolo, nakon što je velika šestorka odigrala poslednje utakmice za nacionalni tim, ostvario je katastrofalan rezultat ovog leta.

Osim opraštanja Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Milana Aleksića, Stefana Mitrovića, Duška i Gojka Pijetlovića, selektor Dejan Savić zbog povreda nije mogao da računa ni na Nikolu Jakšića i Đorđa Lazića, dok je jedan od najboljih vaterpolista na svetu, Dušan Mandić, pred sam polazak u Split na Evropsko prvenstvo bio bolestan.

Međutim, sve to ne može da bude izgovor za ono što se dogodilo.

Peto mesto na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, zatim identičan plasman u Svetskoj ligi možda i nisu bili zabrinjavajući.

Vaterpolo, Srbija
foto: VSS/Aleksandra Krupanič

Ali, nastup u Splitu definitivno jeste za brigu.

Poraz od Francuske znači da Srbiju čeka borba za plasman od devetog do 12. mesta i utakmica protiv Holandija (utorak, 13.30), zatim u zavisnosti od ishoda tog duela i meč protiv Rumunije ili Izraela.

Čak i u najboljem slučaju, Srbija je ostvarila najlošiji rezultat u istoriji.

Gledajući i rezultate bivših država, odnosno Jugoslavije i Srbije i Crne Gore, nikada plasman na Evropskom prvenstvu nije bio lošiji.

Deveto mesto je osvojeno na prvenstvu u Italiji 1927. godine i od tada, naš tim, pod kojim god imenom da je išao na takmičenje, ostvario je bolji rezultat.

Iznenađujuće loše, sedmo mesto, Jugoslavija je zauzela 1999. godine, a od tada je vezala devet medalja, čak sedam zlatnih, sve do Budimpešte 2020. godine kada je Srbija završila na petom mestu. Danas, i ta peta pozicija deluje dobro.

Najlošiji rezultati na Evropskim prvenstvima:

Jugoslavija:

Italija, 1927: Deveto mesto

Nemačka, 1934: Peto mesto

Poljska, 1947: Osmo mesto

FR Jugoslavija:

Italija, 1999: Sedmo mesto

Srbija:

Mađarska, 2020: Peto mesto

Hrvatska, 2022: Od devetog do 12. mesta

Ukupan zbir medalja na Evropskim prvenstvima:

Zlato: Osam puta

Srebro: Devet puta

Bronza: Pet puta

Srbija je na trenutke bila nemoćna protiv Francuske. Golman Strazbura, Ugo Fontani, bio je nerešiva enigma za naše vaterpoliste tokom većeg dela meča, a posebno je teško bilo videti kako muči Dušana Mandića, koji je tek u poslednjoj četvrtini uspeo da ga savlada iz igre.

- Jednostavno ne može da stane utakmica u poslednji šut. Držali su konce u svojim rukama i rezultat i igru. Fizički su nas iscrpeli tokom tri četvrtine. Mi smo se konsolidovali u poslednja četiri minuta i igrali na način na koji Srbija treba da igra, ali bilo je kasno - rekao je selektor Srbije, Dejan Savić.

Sledeće godine, Fukuoka u Japanu će biti domaćin Svetskog prvenstva, to će biti prilika da vaterpolisti pokažu da iskustvo koje su stekli ovog leta mogu da upotrebe kao snagu za naredne godine.

Vaterpolo, Srbija
foto: VSS/Aleksandra Krupanič

Godinu dana kasnije, odnosno 2024. domaćin će biti Doha, a za istu godinu je zakazano Evropsko prvenstvo u Tel-Avivu, a igraće se i na Olimpijskim igrama u Parizu.

Srbija će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva, pa će pred domaćim navijačima imati priliku da ostvari uspeh.

Specijalni izveštač iz Splita: Aleksandar Knežević

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track