SKANDAL! Organizatori OI u Parizu iznenađeni istragom o plati svog predsednika
Foto: Stephane Mouchmouche / AFP / Profimedia

PARIZ 2024

SKANDAL! Organizatori OI u Parizu iznenađeni istragom o plati svog predsednika

Ostali sportovi -

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Parizu iznenađen je istragom koju vodi Državno finansijsko tužilaštvo o plati predsednika Komiteta Tonija Estangea.

Istraga o plati predsednika Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu predata je pariskoj policiji prošle nedelje, manje od šest meseci pre početka Igara u glavnom gradu Francuske, naveo je Frans pres.

Organizacioni komitet naveo je da ga istražitelji nisu kontaktirali i da ne može da potvrdi da je istraga u toku.

Taj Komitet je 2018. godine odredio bruto platu bivšeg kanuiste i trostrukog olimpijskog šampiona Estangea na 270.000 evra godišnje. Tada je dogovoreno i da bi mogao da dobije dodatne podsticaje na osnovu kriterijuma učinka koji ne bi prelazili 20 odsto godišnje plate.

Organizatori su danas rekli novinarima da Estangeova plata, koja nije porasla od 2018. godine, nije ograničena francuskim zakonom.

"Želimo da podsetimo ljude da je naknada predsednika Organizacionog komiteta pod strogim okvirom", navodi se u saopštenju.

Kao predsednik, Estange nema statut zaposlenih u Organizacionom komitetu i svoje usluge fakturiše na mečenom nivou. O njegovim prihodima odlučuje se nezavisno, u skladu sa Savetom Komiteta sastavljenog od nezavisnih stručnjaka "čija je uloga da obezbede prikladnost naše politike nagrađivanja", dodaje se u saopštenju.

Istraga o plati Estangea usledila je nakon drugih istraga finansijskih tužilaca usmerenih na Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Parizu zbog navoda o sukobu interesa i zloupotrebi sredstava pri dodeli ugovora.

Francuska predstonica priprema se da ugosti 10.500 sportista i više miliona gledalaca, na Olimpijskim igrama koje su na programu od 26. jula do 11. avgusta.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track