(VIDEO) TRIJUMF U PREPUNOJ ARENI: Vaterpolisti rasturili Francuze, Slovačka rival u osmini finala
Foto: Saša Pavlić

Evropsko prvenstvo

(VIDEO) TRIJUMF U PREPUNOJ ARENI: Vaterpolisti rasturili Francuze, Slovačka rival u osmini finala

Ostali sportovi -
Vaterpolisti Srbije sa maksimalnim učinkom završili su prvu fazu Evropskog prvenstva.
1 / 9 Foto: Saša Pavlić

"Delfini" Dejana Savića su u trećem kolu grupe B savladali Francusku rezultatom 16:8 (3:4, 4:2, 3:1, 6:1).

U prva dva kola Srbija je zabeležila maksimalan učinak, pošto je bila bolja od Hrvatske 13:6 i Malte 22:2.

Sa druge strane Francuzi su ostvarili polovičan učinak, pobedili su Maltu 17:7 i izgubili od Hrvatske 20:5.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Andrija Prlainović sa tri gola, dok su se po dva puta u listu strelaca upisali Miloš Ćuk, Slobodan Nikić, Filip Filipović, Nikola Jakšić i Stefan Mitrović.

Reprezentaciju Francuske predvodili su Igo Krusila i Aleksandar Kamarasa sa po dva gola.

Srbija je došla i do trećeg trijumfa na Evropskom prvenstvu, ali ne tako lako i ubedljivo kao u prva dva meča. Francuska je veoma dobro odigrala u prvom poluvremenu, a posebno u prvoj četvrtini koju je dobila sa 4:3. Igo Krusila pogodio je za vodjstvo Francuske, ali je Srbija odmah uzvratila preko Nikića i Stefana Mitrovića. Gosti su potom izjendačili golom Enza Kasa, ali je Miloš Ćuk vratio "delfine" u prednost. Usledio je mali pad u igri Srbije, što Francuzi koriste i golovima Aleksandra Kamara i Romana Blerija dolaze do preokreta kojim su otišli na prvu pauzu.

Druga četvrtina donela je veoma jak ritam obe selekcije, što je "probudilo" oko 11.000 navijača u Beogradskoj areni, a to je Srbija iskoristila i serijom 3:0 došla do novog preokreta. Medjutim, Francuska se nije predala, iako je po prvi put na meču imala dva gola zaostatka. Uspeli su da prekinu seriju Srbije preko Mehdija Marzukija, da bi već u sledećem napadu Simon Tibo poravnao rezultat, ali su izabranici Dejana Savića u poslednjoj sekundi uz zvuk sirene golom Prlainovića vratili u vodjstvo i otišli na odmor.

Srbija je uspela da slomi otpor Francuza u drugom poluvremenu, iako su gosti na početku treće deonica preko Krusile ponovo stigli do izjednačenja. Ipak, Francuzi su sredinom treće deonice popustili, a Milan Aleksić i Andrija Prlainović su sa dva brza gola prelomili utakmicu i nagovestili seriju Srbije od 7:0.

Selektor Srbije, kao i na prethodna dva meča protiv Hrvatske i Malte, pružio je u drugom poluvremenu šansu golmanu Gojku Pijetloviću koji je imao nekoliko veoma dobrih odbrana. Srbija je nošena bodrenjem pune Beogradske arene lako meč privela kraju i došla do trećeg trijumfa na šampionatu.

Srbija će kao prvoplasirana ekipa iz ove grupe u osmini finala igrati protiv Slovačke, koja je zauzela četvrto mesto u grupi A. U slučaju pobede rival u četvrtfinalu najverovatnije bi bile selekcije Grčke ili Mađarske.

Duško Pijetlović je ocenio da je njegova ekipa imala pogrešan pristup utakmici i dodao da protiv Slovačke očekuje trijumf.

"Imali smo pogrešan pristup utakmici. Slabije smo ušli, dosta slabije nego protiv Hrvatske. S jedne strane smo očekivali pad posle Hrvata... Ipak, uspeli smo da se uzdignemo i na kraju je sve bilo kako treba. Ostaje nam se okrenemo Slovacima. Očekujem njihovu lavovsku borbu, ali i našu pobedu", rekao je Pijetlović.

Kapiten Srbije Živko Gocić ocenio je da će nacionalna selekcija biti na vrhuncu forme tek za "četiri, pet dana".

"Jači treninzi su uzrok lošeg početka. Došlo je do opuštanja, ali smo u drugom poluvremenu pojačali presing što je rezultiralo kontrama i sigurnijem šutu. Bitno je da smo osvojili tri boda... Na vrhuncu forme biće za četiri, pet dana i tada bi trebalo očekivati pravu igru. Protiv Slovačke ne bi trebalo da bude probleme", rekao je Gocić.

Saviću nagradu za najboljeg trenera na svetu

Selektoru vaterpolo reprezentacije Srbije Dejanu Saviću večeras je uručena nagrada za najboljeg trenera sveta u 2015. godini u tradicionalnom izboru Asocijacije svetskih trenera. Saviću je nagradu uručio predsednik Evropske plivačke federacije (LEN) Paolo Bareli uoči meča Srbije i Francuske u 3. kolu B grupe Evropskog prvenstva u Beogradu. Savić je minule godine sa reprezentacijom Srbije osvojio titule prvaka sveta i Svetsku ligu. (Beta)

Vaterpolo, EP, Arena, Srbija, Foto: Saša Pavlić
Vaterpolo, EP, Arena, Srbija, Foto: Saša Pavlić

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

16:8 - MandićSjajan gol Dušana Mandića iskosa sa desne strane.

15:8 - Filipović.Dodavanje Prlainovića i Filipovića, sevnula je Fićina levica i njegov drugi gol.

14:8 - KamarasaFrancuzi prekidaju seriju Srbije od sedam vezanih pogodaka.

14:7 - GocićPrvi gol kapitena Srbije. Do kraja utakmice 4:06.

13:7 - ĆukPrvi gol Miloša Ćuka, do kraja utakmice 5:37.

12:7 - NikićJoš jedno magično dodavanje Prlainovića i gol Slobodana Nikića. Njegov drugi pogodak na 6:37 pre kraja utakmice.

11:7 - JakšićOdlična asistencija Prlainovića i drugi gol Nikole Jakšića na meču.

3. ČETVRTINA

10:7 - Stefan MitrovićPrvi put na meču Srbija ima tri gola prednosti. Mitrović se podigao i preko bloka pogodio na 2:44 pre kraja četvrtine.

9:7 - PrlainovićFinta Andrije Prlainovića i gol.

8:7 - AleksićMilan Aleksić je iskoristio igrača više na 5:33 pre kraja četvrtine.

7:7 - KrusilatFrancuska je iskoristila igrača više i na 6:01 pre kraja četvrtine izjednačio.

2. ČETVRTINA

7:6 - PrlainovićU poslednjem sekundu drugog perioda Srbija je stigla do vođstva 7:6. Prlainović je iskoristio igrača više i postigao gol uz zvuk sirene.

6:6 - TiboGrešku odbrane Srbije iskoristio je Tibo i 28 sekundi pre kraja druge četvrtine izjednačio rezultat.

6:5 - MarzukiFrancuzi su prekinuli seriju Srbije i smanjili rezultat na 1:16 pre kraja četvrtine i to sa igračem više.

6:4 - JakšićPrvi put na utakmici Srbija ima dva gola viška. Nikola Jakšić je iskoristio dobru odbranu svog tima, izašao u kontri sam ispred golmana Francuske i poentirao.

5:4 - PrlainovićSrbija vodi golom Andrije Prlainovića 4:48 pre kraja druge četvrtine.

4:4 - FilipovićPosle pola minuta igre Filip Filipović donosi izjednačenje Srbiji.

Vaterpolo, EP, Arena, Srbija, Foto: Saša Pavlić
Vaterpolo, EP, Arena, Srbija, Foto: Saša Pavlić

1. ČETVRTINA

3:4 - Blari.Lepa šrauba Francuza.

3:3 - KamarasaKapiten Francuske postiže prvi gol na meču. Francuzi su izveli lepu akciju i Kamarasa je sa dva metra matirao Pijetlovića.

3:2 - MandićDušan Mandić na 2:55 pre kraja četvrtine postiže pogodak. Šutirao je mladi reprezentativac sa distance.

2:2 - Haz Francuzi stižu do izjednačenja. Haz je iznenadio odbranu Srbije i iz daljine postigao gol za izjednačenje..

2:1 - Stefan MitrovićSrbija je do prvog vođstva stigla na 3:41 pre kraja 1. četvrtine. Stefan Mitrović je iskoristio novog igrača više i sa leve strane matirao golmana Francuske.

1:1 - NikićSrbija je iskoristila igrača više i pet i po minuta pre isteka prve četvrtine izjednačila. Nikić je sa pozicije sidraša pogodio.

0:1 - KrusilatFrancuski levoruki bek lepo je lobovao odbranu Srbije i doneo svom timu vođstvo

SRBIJA - FRANCUSKA 10:7 (3:4, 4:2, 3:1)

Hala: Arena Beograd, Gledalaca: 11.000

Sudije: Alesandro Severo (Ita), Radoslav Korižna (Polj)

SRBIJA: G. Pijetlović (g), Mandić, Gocić, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović, Nikić, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović, S. Mitrović, B. Mitrović (g).

FRANCUSKA: Garsau (g), Saudadijer, Kovačević, Haz, Blari, Simon, Krusilat, Izdinski, Marzuki, Loversanj, Tomašević, Kamarasa, Morijam (g).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track