KADA JE NOVAK POKUŠAO DA IM OTVORI OČI BRUTALNO SU GA NAPALI! Nisu slušali Srbina, a sada KUKAJU: Izner žestoko udario na ATP
Foto: AP

SISTEM JE SRUŠEN

KADA JE NOVAK POKUŠAO DA IM OTVORI OČI BRUTALNO SU GA NAPALI! Nisu slušali Srbina, a sada KUKAJU: Izner žestoko udario na ATP

Tenis -

Novak Đoković već duže vreme ističe da sistem po kojem ATP funkcioniše nije dobar za tenisere i da nešto hitno mora da se menja.

Zbog svojih otvorenih kritika na račun ATP-a i osnivanja nove organizacije PTPA, koja se brine o pravima tenisera, najbolji teniser sveta mesecima je na žestokom udaru brojnih funkcionera, analitičara, bivših ali i sadašnjih kolega.

Novak je u avgustu prošle godine osnovao nezavisnu Asocijaciju tenisera (PTPA) i napustio Savet ATP igrača. Đokovićev cilj bio je da se bolje zaštite prava tenisera, koja po njemu nisu dovoljno poštovana.

Njegov potez naišao je na kritike mnogih. Optuživali su ga da misli samo na sebe i svoje interese, jer u ATP-u već postoji mehanizam koji u velikoj meri služi nameni igrača. Tvrdili su da unosi razdor u ATP u vreme kad igrači i turniri treba da budu ujedinjeni i solidarni, jer je situacija zbog pandemije izuzetno teška.

Međutim, izgleda da su neki promenili mišljenje u međuvremenu.

Naime, Američki teniser Džon Izner žestoko je isprozivao ATP.

Amerikanac je besan jer je budžet za Masters u Majamiju ozbiljno skresan. Šampion će umesto 1.350.000 dolara, kolika je nagrada ranije bila, dobiti svega 300.000 dolara! Zarade za igrače koji ranije završe takmičenje "smešne".

Izner je nakon objavljivanja ove vesti pobesneo.

"ATP je srušeni sistem. Igrači i turniri kao ‘partneri’ bi trebalo da rade, ali srezavanje budžeta za 60%, uz čak 80% za šampione, ipak je previše za najjače događaje koje pokrivaju TV prava, sponzorstva i novi odobreni prihod od klađenja. Promoteri poseduju imovinu koju cene i imaju beskrajno vreme da to monetizuju, dok igrači imaju kratko vreme da maksimizuju talente. To je pokvaren sistem. Tenis muče sukobi i nedostatak trasparentnosti", napisao je Amerikanac na društvenim mrežama.

Izner smatra da je raspodela novca sramna.

"Dakle, igračima bi trebalo da se smanje prihodi za 60 posto, a šampionima za 80 posto, dok će rukovodioci ATP-a zadržati pune zarade, naknade i pokrivanje troškova? Hajde neka mi neko to predstavi tako da ima smisla. Izgleda malo licemerno, zar ne mislite tako", napisao je američki teniser.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track