ĐOKOVIĆ U POLUFINALU US OPENA: Beretini opasno naljutio Novaka, pa osetio svu moć najboljeg na svetu! VIDEO
Foto: Profimedia

Četvrtfinale US opena

ĐOKOVIĆ U POLUFINALU US OPENA: Beretini opasno naljutio Novaka, pa osetio svu moć najboljeg na svetu! VIDEO

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale US opena.

Novak je u četvrtfinalu savladao opasnog Italijana Matea Beretinija sa 3:1, po setovima 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

Meč na stadionu "Artur Eš" je trajao skoro tri i po sata, tačnije 206 minuta.

Đoković će u polufinalu igrati protiv Aleksandera Zvereva.

Prvi set je trajao čak 77 minuta. Rivali su do 5:5 servirali bez greške. Beretini je do tada propustio tri, a Novak dve brejk lopte.

Italijan je opravdao ulogu sjajnog servera, prvi servis je ubacivao sa velikih 75 odsto, a svaki prvi je išao preko 200 km/h.

U 11. gemu Novak je napravio dve kardinalne greške u prva tri poena, jednom je zakucao laku loptu u mrežu, jednom izbacio lopticu u aut u čistoj situaciji. Beretini je to umeo da iskoristi i napravi brejk. U narednom gemu je poveo sa 40:0, Novak stigao do izjednačenja, ali nije imao snage za preokret. Italijan je dobio prvi set sa 7:5, isto kao u njihovom prethodnom meču u finalu Vimbldona.

A po tom scenariju je i nastavljen meč. Đoković je relativno lako dobio drugi set, i to za 45 minuta.

Đoković je prvi brejk u meču napravio u četvrtom gemu drugog seta za vođstvo 3:1. Nije dao rivalu nijednu brejk priliku u setu, a pri rezultatu 5:2 još jednom je oduzeo servis Beretiniju i tako izjednačio u setovima.

Novak je napravio brejk i u ranoj fazi trećeg seta. Već u drugom gemu je dominantno oduzeo servis Italijanu, uz jedan izgubljeni poen, poveo sa 2:0, a brzo i potvrdio brejk za 3:0.

Mogao je Novak i u naredna dva gema u kojima je servirao Beretini da mu oduzme servis, ali se Italijan izvlačio snažnim i preciznim servisima. A onda je i Italijan stigao do brejk prilike, prve posle prvog seta. Pri rezultatu 4:2 Novak je uspeo da nadjača opasnu situaciju.

Finiš seta je bio kopija drugog. Đoković je poveo sa 5:2, a zatim još jednom oduzeo servis rivalu za osvajanje seta.

I četvrti set je bio preslikan drugi i treći. Novak je rano napravio brejk i poveo sa 2:0. Novak je potvrdio brejk, a potom je Beretini uzeo svoj prvi gem u setu. Rivali su čuvali servise do 5:3, a zatim je Novak lako dobio odlučujući gem za pobedu u meču i polufinale.

Kurir sport

TOK MEČA

4. SET

6:3 - Gotovo je, Novak je u polufinalu US opena!

5:3 - Beretini dobija gem bez izgubljenog poena, praktično Novak nije ni igrao, a sada servira za meč.

5:2 - Ma, savršeno! Sa dva asa, 11. i 12. Novak je završio gem sa nulom.

4:2 - Beretini je upisao 17. as u meču i bez izgubljenog poena dobio gem. Italijan je opustio ruku jer nema više šta da izgubi.

4:1 - Ma, ovaj gem mora da se vidi! Kakav ples Đokovića po terenu, kakvi vineri... fantazija!

3:1 - Gem za Beretinija, prvi u četvrtom setu. Novak je bio na 30:30, međutim Italijan je ponovo sjajno odservirao.

3:0 - Đoković je potvrdio brejk. Upisao je 10. as u meču, čime je otklonio opasnost kada je rezultat glasio 30:30.

2:0 - Ponavlja se priča iz prezgodna dva seta, Novak pravi rani brejk

1:0 - Novak je ponovo prvi servirao i stekao prednost u četvrtom stu.

Novak Đoković
foto: Profimedia

3. SET

6:2 - Identičan scenario kao u drugom setu. Đoković je napravio rani brejk, držao prednost, a zatim u osmom gemu odzzeo rivalu servis za osvajanje seta. Ovaj set je trajao 46 minuta. Novak je u celom setu napravio samo tri neiznuđenje greške

5:2 - Opasan gem za Đokovića, Beretini je imao brejk priliku, publika se probudila, ali je Novak bio jači od svega.

4:2 - Beretini je preživeo ovaj gem. Novak je propustio jednu brejk loptu, a Beretini dobio četvrtu gem loptu.

4:1 - Novak nastavlja sa sjajnim servis gemovima. Upravo ono što mu je potrebno jer ima brejk prednosti.

3:1 - Beretini uzima prvi gem, i to pošto je Novak ima brejk šansu. Tokom gema su organizatori odlučili da zatvore krov, iako nema kiše. Igraće se u dvoranskim uslovima, što bi po prirodi stvari trebalo više da odgovara Beretiniju.

3:0 - Pleše Novak po terenu u ovim trenucima. Gem bez izgubljenog poena sa fantastičnom bekhend paralelom za kraj.

2:0 - Ideeemooo! Brejk Đokovića! Iz samo jedan izgubljeni poen.

1:0 - Savršen gem za Novaka. Završio ga je asom. osmim u meču.

Novak Đoković
foto: Profimedia

2. SET

6:2 - Još jedan brejk za Đokovića, ujedno i set! Sada se lakše diše. Set je trajap 45 minuza, skoro 30 manje u odnosu na prvi set.

5:2 - Nije se na Novaku osetilo to što je u prošlom gemu propustio pet brejk šansi. Odservirao je kako treba i bez ikakve drame stigao na korak od osvajanja seta.

4:2 - Prava šteta. Đoković je propustio čak pet brejk lopti. Imao je tri vezane, zatim još dve, ali se Italijan uvek izvlačio dobrim servisima.

4:1 - Novak je ubacio u veću brzinu, odservirao je bez greške i bez izgubljenog poena potvrdio brejk.Đoković je upisao šesti as u meču. Beretini ih ima sedam.

3:1 - Brejk! Prvi put u meču Novak oduzima servis Italijanu. Bila je to prva brejk šansa u ovom gemu, ukupno treća u meču.

2:1 - Dobro je da Novak na startu drugog seta nema previše komplikacija na svom servisu. Stigao je do 40:0, a drugu priliku pretvorio u gem.

1:1 - Beretini je bet komplikacija dobio prvi servis gem u drugom setu.

1:0 - Odličan start drugog seta za Novaka. Bez izgubljenog poena je poveo.

Novak Đoković, US open
foto: Profimedia

1. SET

5:7 - Nažalost, gotov je prvi set. Italijan je imao 40:0, Novak stigao do 40:40, ali nije uspeo da napravi eventualni brejk.

Prvi set je trajao neverovatnih 77 minuta. Đoković je imao 15 vinera, 17 neiznuđenih grešaka, 5 as servisa i tri duple servis greške. Beretini 7 puta odservirao as, imao 14 vinera i 16 neiznuđenih grešaka. Italijan je imao 63% prvog servisa, Đoković 56.

5:6 - Jao ne, Beretunu oravu brejk u najgorem mogućem trenutku. Đoković je napravio dve kardinalne greške u prva tri poena i tako olakšao posao rivalu koji će servirati za prvi set.

5:5 - Šteta, Novak je bio na 30:30 i čekao je drugi servis Beretinija za eventualnu brejk i set loptu, ali se Italijan izvukao iz opasne situacije.

5:4 - Siguran gem za Novaka, poveo je sa 40:0, a treći gem loptu pretvorio u vođstvo.

4:4 - Najkraći gem u meču, trajao je svega dva minuta.

4:3 - izuzetno težak gem za Novaka. Suočio se sa dve brejk lopte, ali je isplivao u gemu koji je trajao skoro osam minuta. Novak protiv sebe ima i publiku na "Artur Ešu", ali to nije ništa novo.

3:3 - Šteta, videli smo gem skoro 13 minuta trajanja u kome je Novak imao dve brejk prilike. Međutim, Beretini je sjajno servirao u tim momentima, servisi su išli i do 215 km/h. Ipak, Novak uspeva da se bori sa snažnim servisima Italijana koji konstantno servira preko 200 km/h i ima 75 odsto ubačenih prvih servira. Bolje od ovoga Beretini ne može.

3:2 - Ne baš jednostavan, ali dobar gem za Đokovića. Beretini je imao izjednačenje 40:40, ali se Novak sjajno snašao u poslednja dva poena i fohend vinerom završio ovaj deo igre. Igra se već 30 minuta, a samo pet odigranih gemova.

2:2 - Sjajnim servisima Beretini drži svoje gemove. Videli smo tri izjednačenja, ali ne i brejk prilike za Novaka.

2:1 - Savršen gem za Novaka, bez izgubljenog poena stiže do vođstva.

1:1 - Odličan servis gem za Beretiunija. Dva asa i dva vinera za izjednačenje.

1:0 - Đoković je as servisom otvorio gem i meč, ali je sa dve duple servis greške značajno doprineo da ovaj gem traje čak osam minuta. Đoković je upisao dva asa, tri vinera, ali i čak šest neiznuđenih grešaka.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je na US open sa titulama na sva tri prethodna ovogodišnja Grend slema.

Na poslednja dva jedan od rivala mu je bio Mateo Beretini. Italijan je bio samo jedna u nizu prepreka u četvrtfinalu Rolan Garosa i finalu Vimbldona, i u oba navrata je Srbin slavio sa 3:1.

Đoković je slavio i u preostalom međusobnom meču odigranom 2019. godine na ATP finalu sa 2:0.

Đoković je u deset međusobnih setova slavio u osam.

Srpski as je u nizu od 25 pobeda na Grend slem turnirima. U četvrtinalima na US openu ima 11-0 i 41-9 u četvrtfinalima na svim Grend slemovima.

Beretinijeva igra se zasniva na sjajnom servisu i forhendu, ali je sa druge strane čovek koji je najbolji riterner u istoriji tenisa. Novak, pored toga, ima i visokih 52 odsto iskorišćenih brejk prilika protiv rivala. Novakove velike šanse su drugi servis Beretinija i duži poeni, kao i slabija bekhend strana rivala. Doduše, i Novak se nije proslavio u bekhendu do sada u Njujorku, pa će biti veoma važno da poboljša procente u ovoj vrsti udaraca.

Svakako, Novakovo oružje je sjajna defanziva i mnogo bolja pokrivenost terena. Nema tenisera koji se po terenu kreće toliko koliko Novak Đoković.

Pobednik ovog meča će u polufinalu igrati protiv Aleksandera Zvereva. Nemac će u taj meč ući odmorniji jer je svoj meč završio sigurno 6-7 sati pre završetka ovog četvrtfinala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track