ZAŠTO JE MEDVEDEV PREDAO NOVAKU? Ovo je razlog NEOBIČNOG poteza Rusa!
Foto: Profimedia

astana

ZAŠTO JE MEDVEDEV PREDAO NOVAKU? Ovo je razlog NEOBIČNOG poteza Rusa!

Tenis -

Šok-predaja Danila Medvedeva posle izgubljenog taj brejka drugog seta u kome se on borio za pobedu – a Novak za ostanak u meču, na momenat je izgledala potpuno neobjašnjivo. Ipak, ako se pogledaju opet sekvence igre od početka taj-brejka, stvari postaju jasnije...

Prvi poen u taj-brejku je dobio Medvedev – i to mini-brejk, kada Novak istrčava na drop i izbacuje lopticu forhendom u aut. Kako je Medvedev u poslednjim gemovima izgledao skoro neprobojno na osnovnoj liniji, Novak je krenuo na sve ili ništa – i skoro potpunim izostavljanjem slajs-bekhenda i što ravnijim i snažnijim udarcima pokušao da potisne Medvedeva – da bi onda drop-šotovima probao da poremeti ritam protivnika i dođe u poziciju da ga zaobiđe pasing-šotovima na mreži.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Na taj način je vratio mini-brejk za 1-1, a zatim ponovo odigrao kombinaciju sa dropom za 2-1 – nateravši Medvedeva u nagli sprint nekoliko puta u tri poena. U narednom poenu, Novak ulazi u teren i odigrava forhend po diagonali koji Medvedev jedva stiže, a zatim drop na mreži na koji Medvedev kreće – ali onda naglo odustaje i pokazuje rukama svom boksu znak „X“ – što u sportskom znakovnom jeziku znači – gotovo je. U narednom poenu Novak odigrava još jedan drop na koji Medvedev ni ne kreće.

Do kraja meča, Medvedev se kretao uglavnom oko sredine osnovne linije i trudio da dubokim i snažnim udarcima što brže osvaja poene. Tek u poslednja 2 poena je smogao snage da istrči na još jedan drop i lateralno da stigne na još jedan Novakov snažan forhend iz terena – ali pošto nije uspeo da poentira u tim prilikama – gubi drugi set – i predaje meč, jer ne bi mogao da bude konkurentan u njemu zbog tinjajuće povrede.

Šta je mogla da bude povreda kod Medvedeva, evidentno izazvana naglim kretnjama napred-nazad i lateralno? Najverovatnije – prepona, butni mišić – ili možda leđa, ali šta god da je – dobro je procenio da protiv „vaskrslog“ Novaka ne bi imao šanse da dođe do pobede u završnom setu meča. Sve u svemu, ipak nije „tankiranje“ niti predaja izazvana nekim nepoznatim razlozima – već odluka na koju je Rus bio primoran zbog fizičke povrede.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track