NOLE, SAD POKAŽI KO JE ŠEF, A KO TREBA DA PIJE JOŠ MLEKA: Ovo je teniski RAT! Španac bi da uradi ono što čak ni Đoković nije uspeo
Foto: EPA/NIC BOTHMA

NEVEROVATNA BORBA

NOLE, SAD POKAŽI KO JE ŠEF, A KO TREBA DA PIJE JOŠ MLEKA: Ovo je teniski RAT! Španac bi da uradi ono što čak ni Đoković nije uspeo

Tenis -

Šest smena na čelu ATP liste dogodilo se od početka 2023. godine. Nema sumnje da su Novak Đoković i Karlos Alkaraz, trenutno najbolji teniseri sveta i to ubedljivo.

Španac je trenutno na vrhu, za samo 80 bodova više od 16 godina starijeg rivala i kao prvi nosilac će zaigrati na Vimbldonu.

Na tom turniru Alkaraz će pokušati da uradi nešto što Đoković nije uspeo.

Ukoliko osvoji treći grend slem u sezoni, dvadesetogodišnjak će postati tek osmi teniser u istoriji koji je uspeo da iste sezone osvoji titulu u Kvinsu i na Vimbldonu.

Karlos Alkaraz
foto: EPA/Andy Rain

Poslednji koji je uspeo bio je Endi Marej 2016. godine, a pored njega Kvins i Vimbldon iste sezone osvajali su još Džimi Konors, Džon Mekinro, Boris Beker, Pit Sampras, Lejton Hjuit i Rafael Nadal.

Međutim, neće imati nimalo lak zadatak.

Iako će Alkaraz biti prvi nosilac, jasno je da je Đoković u Londonu veliki favorit za titulu, koja bi bila osma na Vimbldonu za njega, a ukupno 24. grend slem.

Uz to, Španac nije u savršenom fizičkom stanju. Imao je problem sa desnom butinom tokom turnira u Kvinsu, nakon čega je otkazao egzibicioni meč u Hurlingemu, koji je trebalo da odigra uoči Vimbldona.

Grend slem u Londonu počinje 3. jula, a ukoliko dođe do susreta između prvog i drugog na ATP listi, videćemo da li je Alkaraz naučio nešto iz prethodnog duela.

Plasman Novaka Đokovića na ATP listi od početka godine
Plasman Novaka Đokovića na ATP listi od početka godinefoto: Printscreen

Podsetimo, u dugo isčekivanom polufinalu Rolan Garosa, Alkaraz i Đoković su vodili neverovatnu bitku sve dok Špancu nije potpuno otkazalo telo.

Krajem drugog seta počeli su da ga hvataju jaki grčevi u celom telu zbog čega je nastavak meča bio igra mačke i miša. Sudeći po onome što su stručnjaci i analitičari rekli, kao i fizioterapeut španskog tenisera, grčevi su došli kao posledica velike nervoze i stresa koji donosi meč protiv najboljeg tenisera svih vremena.

Da bi se vratio na prvo mesto ATP liste, Đokoviću je potrebno da na Vimbldonu ostvari bolji rezultat od Alkaraza. U tom slučaju, stigao bi do 390. nedelje na prvom mestu i nastavio bida ide prema jubilarnoj 400.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track