HEJ, JUGOSLOVENI: Najviše medalja osvojili sportisti Srbije - ukupno devet
Foto: Profimedia

olimpijske igre

HEJ, JUGOSLOVENI: Najviše medalja osvojili sportisti Srbije - ukupno devet

Tokyo 2020 -

Bivša zajednička država, kada bi se sabrale sve medalje koje su osvojili sportisti sa njenohg područja, imala bi ukupno 25 medalja, čak 11 zlatnih

vaterpolo, delfini, vaterpolisti, Tokio 2020
foto: Profimedia

Bivša Jugoslavija bila bi sedma po bilansu medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada bi se sabrale sve medalje koje su osvojile sada samostalne države posle raspada SFRJ, računajući i tzv. Kosovo. Jugoslavija bi imala ukupno 25 medalja (najviše ih ima Srbija - 9), od čega čak 11 zlatnih! Pre toga, nekada velika zajednička država najviše uspeha je imala na Igrama u Los Anđelesu, koje je izuzev Rumunije bojkotovao Istočni blok na čelu sa Sovjetskim Savezom. Tada su "plavi" osvojili sedam zlatnih odličja, četiri srebra i sedam bronzanih medalja.

Damir Mikec
foto: Starsport, Ana Paunković

Doduše, u poslednje vreme na Olimpijskim igrama sve je više sportova i sportskih disciplina, pa se samim tim dodeljuje i mnogo više medalja nego ranije. Sada na programu imamo i neke specifične i egzotične sportove, bez velike tradicije, pa i manje zemlje imaju više mogućnosti da pokupe bar neku medalju. Ali, ni to nije bilo dovoljno Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, čiji su se sportisti vratili "praznih ruku" iz dalekog Japana.

odbojkašice, odbojka, Zoran Terzić, Maja Ognjenović, Tijana Bošković
foto: Profimedia

Srbija je ostvarila najveći uspeh i osvojila najviše medalja u istoriji. Uspešni su bili i Hrvati i Slovenci. Da je bila zajednička država, sigurno bi bilo mnogo više medalja u ekipnim sportovima u kojima su Jugosloveni uvek bili odlični. U košarci medalja sigurno ne bi izostala, a možda bi bila osvojena čak i u fudbalu. Nije isto kada se na najvećoj smotri pojavi država sa preko 20 miliona stanovnika ili kao sada Srbija koja nema ni sedam. Zato uspeh naših sportista dobija još više na težini i u Tokiju su sigurno osvetlali obraz Srbije.

Istorija počinje od Štukelja

Bivša Jugoslavija je pored Los Anđelesa, najviše uspeha imala na Olimpijskim igrama u Seulu (3 zlata, 4 srebra i 3 bronze) i Meksiko Sitiju (3 zlata, 3 srebra, 2 bronze). Prve medalje i to zlatne zajedničkoj državi, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, doneo je gimnastičar rođen u Austrougarskoj Leon Štukelj na Igrama u Parizu 1924, kada je osvojio zlatne medalje u višeboju i na vratilu.

26. Hrvatska 3 3 2 8 28. Srbija 3 1 5 9 31. Slovenija 3 1 1 5 42. tzv. Kosovo 2 0 0 2 77. Makedonija 0 1 0 1

7. Jugoslavija 11 6 8 25

Kuri sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track