Egzit će trajati pet dana

Novi koncept

Egzit će trajati pet dana

Stars -
Festival 2013. trajaće od srede, umesto od četvrtka do nedelje

BEOGRAD - Muzički festival Egzit biće sledeće godine produžen na pet dana i uz izvesna koncepcijska unapređenja trajaće od 10. do 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograd.

Marketing direktor i jedan od osnivača Egzita Miloš Ignjatović rekao je da je novina sledećeg izdanja festivala uvođenje petog, takozvanog "nultog" dana, pa će Egzit trajati od srede, umesto od četvrtka do nedelje, kako je publika navikla.

Želja je organizatora i da festival proširi novim sadržajima, kako bi Egzit prerastao u "festival kreativnosti", gde će muzika biti samo baza, ali ne i jedini razlog dolaska na festival.

Ignjatović je pozvao sve da se uključe u kreiranje novog koncepta i posmatraju Egzit kao platformu za sve kvalitetne kreativne inicijative, a jedan od ciljeva jeste i da se festival proširi van Petrovaradinske tvrđave i približi Novosađanima.

"Prvi Egzit je održan 2000. godine u Univerzitetskom parku i sada želimo da ga vratimo u grad i ponovo približimo Novosađanima, jer je poslednjih godina više bio okrenut stranim gostima. Želimo jedan balans između domaćih i stranih posetilaca", objasnio je Ignjatović i dodao da nije isključeno da i neki od većih koncerata bude održan baš u centru grada.

On je naglasio da im je cilj da iskoriste sve kreativne potencijale u zemlji i šire kako bi kreirali nov i drugačiji "Exit", koji će u svakom slučaju zadržati ono što je za njega prepoznatljivo.

"Ideja nam je da pozovemo sve manifestacije i da napravimo zajedničku platformu, možda i vremenski približimo sve festivale u Novom Sadu i ponudimo posetiocima iz inostranstva različite programe. Pravac u kome želimo da se krećemo jeste kreiranje jedne festivalsko-karnevalske atmosfere koja bi trajala tokom celog leta", objasnio je Ignjatović.

Na konstataciju novinara da ljudi kupuju karte za Egzit zbog velikih muzičkih imena, Ignjatović je rekao da su "hedlajneri" svuda u Evropi samo izgovor za okupljanje i druženje i da je posebna atmosfera ono što čini "Exit" popularnim širom sveta.

On je naglasio i da su promene neophodne, jer je dosadašnji format već više puta proživljen, pa čak je primetio da možda ima i previše muzike na Egzit.

"S jedne strane je to dobro, jer posetioci mogu da biraju, ali s druge nemaju pravi doživljaj festivala, pošto samo jure od bine do bine. Prosečnom posetiocu su dovoljna dva ili tri nastupa tokom večeri, sve preko toga dovodi do prezasićenja", ocenio je Ignjatović.

Strateški direktor i jedan od osnivača festivala Dušan Kovačević je povodom pisanja medija da Egzit sledeće godine neće biti zbog loše ekonomske situacije i odustajanja države od finansiranja manifestacije, rekao da su u proteklih mesec dana razgovarali sa predstavnicima republičke, pokrajinske i gradske vlasti i da su svi složni oko važnosti održavanja festivala.

On je naglasio da posetioci Egzita svake godine doprinose srpskoj privredi sa oko 15 miliona evra i da su do sada "investirali" u Srbiju više od 100 miliona evra.

"Postoje procene da će u narednih 10 godina festival privući još veća devizna sredstva, a posebno treba istaći njegov doprinos promeni imidža Srbije u svetu", rekao je Kovačević.

On je objasnio da Egzit još uvek ne može bez finansijske pomoći države, ako "želimo da bude u 10 najboljih u Evropi", jer su cene ulaznica i ulaganja komercijalnih sponzora znatno manja nego na sličnim manifestacijama u drugim državama.

"Radimo na strategiji kojom bi smanjili budžetska ulaganja u Egzit ispod tri odsto, ali trenutna ekonomska kriza ne dozvoljava da "Exit" bude na komercijalnom nivou", dodao je Kovačević.

Ulaznice za najvernije posetioce festivala, članove "Exit tribe" po najpovoljnijoj ceni od 4.990 dinara već su u prodaji. Limitiran broj karata po istoj ceni za sve ostale biće u prodaji 21. decembra od 12 sati, dok će regularna cena paketa ulaznica biti 11.990 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track