TASOVAC PORUČIO S MEĆAVNIKA: Guske vodim u Beograd

Otvoren deveti kustendorf

TASOVAC PORUČIO S MEĆAVNIKA: Guske vodim u Beograd

Stars -
U poslednji čas Emir Kusturica naglasio da će guske spasti film, a ministar kulture istakao da ne zna gde će mu s njima biti kraj

Filmski i muzički festival Kustendorf otvoren je sinoć po deveti put na Mokroj gori izvođenjem jednog fragmenta iz opere „Vreme Cigana“. Guske, koje stoje kao simbol manifestacije na ovogodišnjim plakatima, oživele su i poletele prema publici na sceni na kojoj su tužnu pesmu pevali Cigani.

Glavna atrakcija... Guske
Glavna atrakcija... Guske

Emir Kusturica, proslavljeni reditelj i osnivač manifestacije koja okuplja po deveti put umetnike od Azije do Amerike, izašao je obučen u kuvara i poručio da će guske, baš kao što su nekada odbranile Rim, spasti i film.Slično kao prethodne tri godine, prvog dana ugostio je u svom selu ministra kulture Ivana Tasovca, koji je otvorio festival.- Zamolio bih Kusturicu da mi dozvoli da povedem guske u Beograd. S njima se put bolje vidi nego s mnogima koji su uspeli da nas ubede da srpske kulture nema bez njih. Ko zna gde će nam zajedno biti kraj - rekao je prvi funkcioner naše kulture.Autorska pravaOkupljeni novinari odmah po dolasku pitali su ministra oko najavljenog zakona o autorskim pravima, koji fotografiju ne smatra autorskim delom. U njegovu odbranu priskočio je reditelj.- Ako nema neka debela batina da ih čuva, ti nemaš pravo. U Sarajevu je zarobljeno pet mojih filmova. Krađa je odlika vremena u kome živimo. Više je slobode bilo u vreme Sovjetskog Saveza nego danas u Holivudu. Kustendorf i postoji da bi razvijao autorstvo na filmu - otkrio je Kusta.Tasovac je podržao kolege novinare i Kusturicu.- Nalazimo se na mestu koje bismo geografski mogli da nazovemo provincijom, a festival je naša kulturna prestonica - poručio je ministar.

Kutlača... Kusta kuvar
Kutlača... Kusta kuvar

Istorijska poseta

Reditelj Mateo Garone prvi je od gostiju dočekan uz medovaču i hleb. Nakon otvaranja predstavljena je bajka „Priča nad pričama“ sa Salmom Hajek, Vensanom Kaselom i Džonom Rajlijem u glavnim ulogama, koja je svetsku premijeru imala lane u Kanu.- Volim što sam došao u Srbiju da podelim svoja iskustva s mladim studentima. Slikar Goja je bio inspiracija za film. Uzeo sam priče nastale u Italiji koje su braći Grim poslužile da napišu bajke „Uspavana lepotica“ i „Pepeljuga“ - rekao je Garone.Prvi put u Drvengradu jedan gost je sleteo na heliodrom noću. Amanda Nevil, predsednica BFI, stigla je da podrži buduće zvezde svetskog filma.
Nazdravili... Kusta i Mateo Garone
Nazdravili... Kusta i Mateo Garone

Kusta dočekao kuma iz JapanaPREKRSTI SE I POPIJ MEDOVAČUPosle pet godina na Kustendorf se vratio pobednik festivala, Japanac Koki Haseji.- Dobrodošao, kume. Dođi da nazdravimo medovačom i da se prekrstimo - rekao je Kusta.Mladi reditelj se krstio u Crkvi Svetog Save u Drvengradu, a svedok mu je bio dobitnik dve Zlatne palme. Učešće na Kustendorfu mu je pomoglo da nađe novac za dugometražni film, koji je nagrađen prošle godine u Veneciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track