Turska i dalje bombarduje Siriju

Turska i dalje bombarduje Siriju

Planeta -
Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, među kojima su majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad

BEJRUT - Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske teritorije, od granice sa Turskom, nakon jučerašnjih obostranih napada, saopštili su danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i turski bezbednosni izvor.

Turska je juče granatirala Siriju, pošto su prethodno tog dana sa sirijske teritorije iz Tel Abjada, pale granate na teritoriju Turske i ubile pet turskih civila, prenela je agencija Rojters.

Velika Britanija osudila je danas sirijske napade na Tursku, u blizini granice, nazvavši ih "tragičnim", prenela je agencija AFP.

"Osuđujem nasilje sirijskog režima koje je dovelo do pogibije nekoliko turskih građana, uključujući majku i njenu decu", naveo je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Hejg je ukazao da je "ovaj događaj je jasan podsetnik pogoršane situacije u Siriji, opasnosti koja preti širem regionu, i potrebe da se donese hitna rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, među kojima su majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad.NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje međunarodno pravo.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika

Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Tenzije su se dodatno pogoršale između dve zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Sirija je saopštila da ispituje poreklo prekogranične vatre i izrazila je svoje saučešće porodicama žrtava i "prijateljima, turskom narodu". Sirijski napad osudili su i SAD i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track