TVRDO JEZGRO SPS: Pokušali da dignu bunu protiv Ivana Tasovca!
Foto: Zorana Jeftić

Savet za kulturu socijalista nezadovoljan predlogom premijera

TVRDO JEZGRO SPS: Pokušali da dignu bunu protiv Ivana Tasovca!

Politika -
Pojedincima smeta to što poznati pijanista, koga je lider SPS Ivica Dačić predložio za ministra kulture, nije član njihove stranke; Kako je vest procurila do čelnika SPS, prigovaračima je naređeno da „spuste loptu“ i ne prave cirkus s predlogom premijera Srbije

BEOGRAD - Politika ispred stručnosti.Predlog premijera Ivice Dačića da u fotelju ministra kulture u rekonstruisanoj Vladi Srbije sedne Ivan Tasovac naišao je, shodno biografiji dugogodišnjeg direktora Beogradske filharmonije, na pozitivan odjek u velikom delu javnosti, ali ne i u Socijalističkoj partiji Srbije. Kako Kurir saznaje od izvora iz stranke premijera, zbog Dačićevog izbora došlo je do pobune dela članova.Naoštrili seRazlog je vrlo jednostavan: poznati pijanista nije član SPS! Bez obzira na to što su pregovori između Tasovca i lidera SPS u toku, savet za kulturu socijalista zasedao je juče, a tema je trebalo da bude kandidat za ministra prosvete. Međutim, pojedinci su ovu priliku iskoristili da iznesu zamerke na račun kandidata za ministra kulture.- Pojedini ugledni članovi SPS koji se bave kulturom nisu bili za to da se ministarsko mesto da Tasovcu jer smatraju da stranka ima mnogo kvalitetnih kadrova za tu funkciju, te da nema potrebe za njegovim angažmanom. Zbog toga je juče u 12 sati održan sastanak odbora za kulturu, na koji su neki došli naoštreni idejom da se od Dačića zatraži da nađe nekog drugog umesto Tasovca. Međutim, kako je vest procurila do čelnika SPS, ubrzo im je naređeno da „spuste loptu“ i ne prave cirkus s predlogom premijera Srbije. Zato su posle svi promenili mišljenje, makar deklarativno - kaže za Kurir izvor iz ove stranke.Ipak, jedan od prisutnih članova pomenutog odbora našem listu je rekao da Tasovac „baš i nije ministar iz snova“, ali da se članovi SPS „ne mešaju u pregovore između kandidata i predsednika Dačića“.Morali da odstupe- Svako od nas u stranci ima svoje mišljenje o izboru ministara, ali nema potrebe da to objašnjavamo. U svakom slučaju, podržaćemo Dačićev izbor - ispričao je izvor koji je insistirao na anonimnosti.Kako Kurir saznaje, i pojedini članovi Srpske akademije nauka i umetnosti nisu za to da Ivan Tasovac dođe na mesto ministra kulture jer smatraju da ne obavlja dobro ni sadašnju funkciju - direktora Beogradske filharmonije. U svakom slučaju, pregovori između premijera i mogućeg člana njegovog tima uskoro će biti privedeni kraju, pa će svi imati priliku da iznesu primedbe.

Mora da se zna red...Ivica Dačić
Mora da se zna red...Ivica Dačić

Od vunderkinda do direktoraIvan Tasovac rođen je u Beogradu 21. juna 1966. godine, kao sin glumca Predraga Tasovca i Marije, profesorke klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“. Kao dvanaestogodišnji dečak debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Klavir je diplomirao na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog, a od 2001. direktor je Beogradske filharmonije. Široj javnosti poznat je kao član žirija u serijalu „Ja imam talenat“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track