U ZATVOR: Krivi zbog zemljotresa

Odgovornost

U ZATVOR: Krivi zbog zemljotresa

Planeta -
U toku jednogodišnjeg sudskog postupka utvrđeno je da se Komisija za zemljotres, čiji su članovi bili osuđeni, sastala sedam dana pre potresa i tada je zaključeno da nema razloga da se daje upozorenje da bi moglo da dođe do većeg pomeranja tla

AKVILA - Sud u Akvili, u Italiji, proglasio je krivim sedmoro stručnjaka zbog toga što stanovnike tog grada nisu na vreme i na pravi način obavestili o mogućem zemljotresu i osudio ih na šestogodišnje kazne zatvora.

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale pogodio je Akvilu 6. aprila 2009. godine. Poginulo je 309 osoba, a 60.000 ljudi je ostalo bez domova.

Javni tužilac je u završnoj reči za optužene tražiio kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, ali je sud procenio da je njihovo delo, zbog "neogovarajućih, nepotpunih i protivrečnih informacija koje su davali", teže i izrekao šestogodišnje kazne.

U toku jednogodišnjeg sudskog postupka utvrđeno je da se Komisija za zemljotres, čiji su članovi bili osuđeni, sastala sedam dana pre potresa i tada je zaključeno da nema razloga da se daje upozorenje da bi moglo da dođe do većeg pomeranja tla.

Advokati odbrane najavili su žalbu na presudu i istakli da je apsurno očekivati da bi neko mogao da predvidi kada će se desiti zemljotres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track