PREVIŠE GREŠIO: Đoković poražen u finalu US Opena od Nadala
Foto: Reuters

Španac u transu

PREVIŠE GREŠIO: Đoković poražen u finalu US Opena od Nadala

Tenis -
Dvojica najboljih tenisera današnjice odigrali su fantastično veliko finale US Opena u Njujorku na stadionu Artur Eš
1 / 8 Foto: Reuters

NJUJORK - Novak Đoković nije uspeo da savlada Rafaela Nadala i osvoji svoj drugi US Open. Pre svega svojim greškama srpski teniser je dozvolio Špancu da dođe do svoje 13. Grend slem titule - 1:3 (2:6, 6:3, 4:6, 1:6).

Đoković je napravio čak 53 neiznuđenih grešaka, što je, uz odličnu igru Nadala, kumovalo porazu.

Finalni meč na najvećem teniskom stadionu na svetu pratilo je 22.500 gledalaca.

O tome čime su Novak Đoković i Rafael Nadal osvojili planetu i kako su ušli u legendu možete čitati OVDE

Uprkos porazu, Đoković je plasmanom u finale do daljeg sačuvao prvo mesto na ATP rang listi, ali će Nadal sada imati mali zaostatak za srpskim teniserom.

Đoković i Nadal su publici u Njujorku priredili još jedan epski meč koji će se definitivno dugo pamtiti.

U pojedinim momentima nivo tenisa koji su igrali Španac i Srbin bio je gotovo perfektan, kao da se radilo o nekoj video igrici, a ne "samo" o dva najbolje rangirana igrača sveta.

Ipak, Nadal je pokazao da je u ovom trenutku u boljoj formi, iako ostaje utisak da je Đoković u trećem setu, kod vođstva od 2:0 propustio sjajnu priliku da potpuno preuzme kontrolu nad mečom i trasira put ka pobedi.

Od sredine trećeg seta španski teniser je igrao sve bolje, udarao lopticu jače i preciznije, a Đoković, očigledno dekoncentrisan, pravio greške u serijama.

Nadalu je ovo druga titula na US openu, a prethodnu je osvojio 2010. godine. Đokoviću, koji ima jedan trofej na Flešing Medousu, ovo je bilo peto finale u Njujorku u karijeri.

Španski teniser noćas je zabeležio 22. pobedu u 37. duelu sa Đokovićem.

Najbolji srpski teniser nakon ovog finala neće imati mnogo vremena za predah, pošto ga već u petak očekuju obaveze sa reprezentacijom Srbije protiv Kanade u polufinalu Dejvis kupa.

NOVAK ĐOKOVIĆ - RAFAEL NADAL 1:3 (2:6, 6:3, 4:6, 1:6)

TOK MEČA

4. SET

1:6 - Meč su obeležile brojne greške Novaka Đokovića, a tako je protekao i ovaj gem. Sa nekoliko neiznuđenih grešaka srpski teniser je olakšao Špancu da dođe do svoje 13. Grend slem titule.1:5 - Neverovatan broj grešaka Novaka Đokovića doneo je Rafaelu Nadalu priliku da u narednom gemu servira za meč.1:4 - Đoković je osvojio uvodni poen u ovom gemu, ali to je bilo sve. Španac sa četiri uzastopna poena stiže do četvrtog osvojenog gema u četvrtom setu.1:3 - Posle 24 minuta igre u četvrtom setu Đoković osvaja prvi gem. Smanjuje vođstvo Nadala i lovi brejk zaostatka.0:3 - Posle tačno tri sata igre Nadal ima veliku prenost u četvrtom setu. Doduše, samo jedan brejk prednosti, ali je vezao pet gemova.0:2 - Nadal je u naletu, osvojio je četvrti uzastopni gem. Novim brejkom, prvim u četvrtom setu, vodi sa 2:0. Španac je poveo sa 0:40 a potom iskoristio treću brejk loptu.0:1 - Nadal je sačuvao brejk loptu i poveo sa 1:0 u četvrtom setu.

3. SET

4:6 - Rafael Nadal osvaja treći set! Kakva šteta, Novak Đoković je sam sebe izbacio iz ovog seta. Vodio je sa 3:1, propustio još nekoliko prilika za brejk, pogotovo u prethodnom gemu kada je imao 0:40. I ovaj gem je dobro počeo i poveo sa 30:0, ali je potom Nadal osvojio četiri vezana poena i poveo sa 2:1 u setovima.4:5 - Neverovatan gem! Đoković je osvojio tri prva poena, ali je Nadal uspeo da spase sve tri brejk lopte. Pri rezultatu 30:40 odservirao je prvi as u meču. Španac je iskoristio drugu gem loptu i poveo sa 5:4.4:4 - Đoković je zaustavio niz Španca, uz jedan izgubljeni poen izjednačio je 4:4. Set do ovog trenutka traje 45 minuta.3:4 - Nadal je u naletu, treći uzastopni gem za vođstvo 4:3.3:3 - Šteta, Đoković je svojim greškama dozvolio Nadalu da se vrati u set i stigne do izjednačenja.3:2 - Još jedan lagan gem za tenisera koji servira. Nadal sa jednim izgubljenim poenom smanjuje rezultat.3:1 - Đoković bez većih problema osvaja svoj servis. Srpski teniser je izgubio samo jedan poena u gemu koji je bio izuzetan u odnosu na prethodne, više nego uzbudljive gemove.2:1 - Šteta, Đoković je ispustio brejk šansu u još jednom dugačkom gemu. 2:0 - Potvrdio je Đoković brejk i to teškom mukom. Srpski teniser je poveo sa 40:15, Nadal je izjednačio, a potom naterao Nadala na greške.1:0 - Sjajan početak trećeg seta za Đokovića! Srpski teniser bez izgubljenog poena osvaja servis Rafaela Nadala.

http://www.youtube.com/watch?v=yMBsVNfefWE

2. SET

6:3 - Novak Đoković stiže do izjednačenja u setovima! Srpski teniser je iskoristio prvu set loptu i posle tačno sat vremena rešio drugi set u svoju korist. Dvojica najboljih tenisera igrali su prva dva seta sat i 40 minuta.5:3 - Novi brejk Đokovića! Nije klonuo duhom srpski teniser, spasao je čak četiri gem lopte Nadala i iskoristio prvu brejk šansu u ovom gemu za 5:3. Đoković u narednom gemu servira za set.4:3 - Brzi odgovor Nadala, Španac je stigao do tri vezane brejk lopte, iskoristio je treću i smanjio na 4:3.4:2 - Brejk Novaka Đokovića! Spektakularan poen i neverovatan broj razmene udaraca, čak 54, na kraju je Novak naterao Rafu da pošalje lopticu u mrežu. Đoković je iskoristio svoju treću brejk šansu u ovom meču.3:2 - As udarcem Đoković, uz jedan izgubljeni poen, dobija svoj servis i ponovo vodi.2:2 - Španac bez većih problema stiže do drugog izjednačenja u drugom setu.2:1 - Posle 62 minuta igre Đoković vodi sa 2:1 u drugom setu. Srpski teniser se brzo oporavio od gubitka prethodnog gema u kojem je ispustio dve prilike za brejk.1:1 - Najduži gem u meču, Đoković je propustio dve vezane brejk šanse. Nadal se vinerima iz ćoška spasavao i na kraju uspeo da osvoji gem.1:0 - Kao i na startu meča, Đoković osvaja prvi gem.

http://www.youtube.com/watch?v=dr8aMIn0BNs

2:6 - Posle 42 minuta Rafael Nadal osvaja prvi set. Španac je napravio i treći brejk čime je stekao ogromnu prednost u velikom finalu.2:5 - Nadal bez izgubljenog poena osvaja drugi brejk u prvom setu. Španac je vezao dva gema bez izgubljenog poena.2:4 - Impresivan gem za Španca. Bez izgubljenog poena, uz sjajno istrčavanje u poslednjem poenu, stiže do prednosti 4:2.2:3 - Najbolji način da se Novak vrati u set posle tri izgubljena gema. Bez većih problema, uz jedan servis viner, stiže do smanjenja rezultata.1:3 - Najduži gem do sada, Nadal je potvrdio brejk. Dobro je Đoković započeo gem i osvojio prva dva poena, ali je Španac uzeo naredna tri. Srpski teniser je stigao do izjedačenja i potom u najdužem poenu sa 27 razmena udaraca Španac stiže do gem lopte. U narednom poenu mreža nije bila saveznik srpskom teniseru, pa Nadal vodi sa 3:1.1:2 - Nadal pravi rani brejk u finalu. Španac je iskoristio drugu brejk loptu i stekao veliku prednost.1:1 - Rafa je dobro počeo gem na svoj servis, poveo sa 30:0, potom stigao do dve vezane gem lopte, ali je Đoković uspeo da stigne do izjednačenja. Nažalost, greška srpskog tenisera odvela je gem u propast.1:0 - Novak Đoković je taj koji će prvi servirati na meču. Dobar počekat, sigurni servisi, a pojedini poeni najavili su da će ovo biti dugo finale. Na kraju svetski broj jedan as servisom dobija prvi gem u velikom finalu.

http://www.youtube.com/watch?v=1Tfqw1yyTEc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track