PORAST POLNIH BOLESTI: Za šest meseci 68 novoobolelih od HIV
Foto: Fonet

Testiranje

PORAST POLNIH BOLESTI: Za šest meseci 68 novoobolelih od HIV

Vesti -

Ukoliko ste imali rizičan seksualni odnos ili kontakt s krvlju osobe zaražene HIV, odmah dođite na testiranje, nemojte da čekate prve simptome

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, prošle godine je na teritoriji Beograda bilo 68 novoobolelih od virusa HIV, 83 od hepatitisa B, 113 od hepatitisa C i 85 slučajeva sifilisa.

- U prvih šest meseci ove godine registrovali smo 43 novootkrivena slučaja obolelih od HIV, ali to ne znači da su se oni sada zarazili, već da je sad to otkriveno ili evidentirano. Takođe, ima 32 slučaja hepatitisa B i 63 građana obolelih od hepatitisa C, a 30 od sifilisa. Međutim, to nikako ne predstavlja pravu evidenciju obolelih, jer polne bolesti i dalje predstavljaju tabu i ljudi ili ne znaju da su zaraženi ili se plaše da se evidentiraju, što je pogrešno - kaže Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, upravo je pravovremeno otkrivanje infekcija veoma važno za njihovo lečenje.

- Ukoliko ste imali rizičan seksualni odnos ili kontakt s krvlju osobe zaražene HIV, odmah dođite na testiranje, nemojte da čekate prve simptome. Ako se otkrije na vreme, sa HIV možete dugo i kvalitetno živeti. Srbija je u sličnoj situacija sa zemljama i u regionu i u Evropi po broju obolelih od ovih bolesti - kaže doktorka Vuksanović.

Kurir / J. P.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track