BRATSKI: Srbima su Rusi najveći prijatelji
Foto: Aleksandar Jovanović

Opredelili se u ljubavi

BRATSKI: Srbima su Rusi najveći prijatelji

Društvo -

Baćuške su dobile 52 odsto glasova građana Srbije, koji su pak, prema anketi, za vojnu neutralnost i najradije bi se preselili u Nemačku

Najveći broj građana, 53 odsto njih, za Srbiju je bez vojnih baza, 41 odsto smatra da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali bi ipak najviše njih, 52 odsto, živelo u nekoj od zapadnih zemalja, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je predstavio Izdavačko-istraživački centar Demostat.

Podrška vojnoj neutralnosti je neupitna, ipak, ukoliko bi baš morala da se otvori neka vojna baza, građani Srbije najviše bi voleli da to bude ruska - tako se opredelilo 20 odsto od ukupno 1.200 ispitanika.

Jednostrano

Kao zemlja u kojoj bi najviše voleli da žive Srbi najčešće pominju Nemačku, kojoj prednost daje 11 odsto ispitanika, slede Švajcarska sa sedam odsto i Austrija, Italija i Švedska sa po pet procenata. Ipak, ima i neodlučnih, pa 15 odsto ispitanih ne zna u koju bi se zemlju preselilo.

Na listi zemalja koje su, prema oceni građana, najveći prijatelji Srbije posle Rusije na spisku je Kina, za koju se izjasnilo šest odsto ispitanika, sledi Makedonija sa tri procenta, Grčka sa dva odsto, koliko ima i Crna Gora. Ima i onih koji smatraju da nijedna zemlja nije najveći prijatelj Srbije - takvih je 10 odsto.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović, govoreći o privrženosti građana Srbije prema Rusiji, postavlja i pitanje da li je ta ljubav jednostrana, jer prema rezultatima sličnih istraživanja ruskog Levada centra iz 2006. godine Rusi Srbiju stavljaju na 12. mesto liste prijateljskih zemalja, posle Belorusije, Kazahstana, Kine, Indije, Jermenije, Kube, Sirije, Uzbekistana, Azerbejdžana i Venecuele.

Stvorena konfuzija

Programski direktor Demostata Zoran Panović je kao problem istakao razliku u spoljnoj politici Srbije koja je usmerena ka EU i onoj unutrašnjoj politici, koju, između ostalih, kreiraju mediji, a koja naginje Rusiji. Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić ukazuje na svojevrsnu konfuziju među građanima, kao i na pogubnost politike koja je zasnovana na emocijama.

Kurir / E.K.

Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track