U VOJVODINI SE NIŽU VELIKE INVESTICIJE U ZDRAVSTVU, JEDNA ZA DRUGOM: Ubrzano se radi na rekonstrukciji i izgradnji novih bolnica
Foto: Grad Novi Sad

U VOJVODINI SE NIŽU VELIKE INVESTICIJE U ZDRAVSTVU, JEDNA ZA DRUGOM: Ubrzano se radi na rekonstrukciji i izgradnji novih bolnica

Vesti -

Zdravstveni sistem u Vojvodini znatno je osnažen proteklih godina, jer su neki od objekata – bolnice i domovi zdravlja važni za građane Pokrajine, tek posle pola veka rekonstruisani.

To se najbolje vidi u kriznim situacijama, što se pokazalo i tokom pandemije korona virusa u našoj zemlji. Mnoge zemlje, od kojih su neke i razvijenije od Srbije, pale su na ispitu kada je u pitanju korona, jer nisu dovoljno ulagale u zdravstvo i dovoljno brzo osnaživale postojeće smeštajne kapacitete.

Najsavremenija Kovid bolnica na Mišeluku

Među najvažnijim projektima u oblasti zdravstva svakako je izgradnja tri kovid centra - u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Bolnice su izgrađene uprkos pandemiji, a moći će i da se koriste kao opšte bolnice kada se pandemija okonča.

Poslednja u nizu, kovid bolnica u Novom Sadu, otvorena je prošlog meseca.

- Država je toliko ojačala da može da investira u svakom delu Srbije i da završava, ono što se čekalo decenijama, za svega nekoliko meseci - konstatovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom otvaranja kovid bolnice.

Cilj Novog Sada, Vojvodine, ali i cele Srbije jesu moderni zdravstveni objekti, savremena usluga i najbolja moguća zdravstvena zaštita svim građanima Vojvodine. Stručnjaci su saglasni u oceni da efikasniji zdravstveni sistem uvek može da odgovori na sve potrebe i izazove.

Tako je Klinički centra Vojvodina rekonstruisan posle više od jednog veka od izgradnje. Rekonstrukcija Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju i Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola, Klinike za interne bolesti Kliničkog centra Vojvodine završena je. Istovremeno, krajem 2020. godine otpočeli su radovi na lamelama B i C Ugrentno-dijagnostičkog centra KCV.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić precizirala je da su “načinjene kompletne rekonstrukcije devet organizacionih jedinica uz istovremenu nabavku brojne medicinske i nemedicinske opreme”.

- Nabavkom savremene medicinske opreme omogućeno je u KCV sprovođenje najmodernijih i najpreciznijih postupaka dijagnostike, lečenja i sporovođenja operativnih zahvata svih hiruških disciplina. Sve ovo je omogućilo da KCV bude efikasna i efektivna visokospecijalizovana zdravstvena, naučno istraživačka i nastavna ustanova, posvećena pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite – navela je prof. dr Stokić.

Novi Sad – grad pionir u rekonstruisanju domova zdravlja

kovid bolnica, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević
foto: Grad Novi Sad

Jedna od najvećih investicija u zdravstvu u Novom Sadu, osim Kovid bolnice je rekonstrukcija Doma zdravlja na Limanu. Sa površinom od 9.294 kvadratnih metara, reč je o najvećem objektu primarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

kovid bolnica, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević
foto: Grad Novi Sad

- Najveći objekat Doma zdravlјa rekonstruiše se posle više od četiri decenije. Dobio je potpuno novo ruho, novu, savremenu opremu, i maksimalno je prilagođen potrebama pacijenata i zaposlenih. Vrednost posla je 826 miliona – naveo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uoči otvaranja, i najavio da se uskoro očekuje i rekonstrukcija objekta na Novom naselju, kao i da počinje i gradnja objekta u Vidovdanskom naselju.

kovid bolnica, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević
foto: Grad Novi Sad

Podsetimo, u svim prostorijama na Limanu ugrađena je najmodernija oprema koja će omogućiti brži i lakši rad sa pacijentima, a primenom novih tehnologija, zgrada će sada biti štedljiva i energetski efikasnija.

Za građane renovirani objekti u Adicama i Almaškoj

Takođe, privode se kraju radovi i na izgradnji objekta Adice koje u potpunosti finansira Grad Novi Sad. Objekat Adice će biti opremljen najmodernijim medicinskom opremom, a biće korišćena najkvalitenija, stolarija, keramika i sanitarije. Ograda oko centralnog stepeništa biće od stakla u skladu sa modernim trendovima.

Završena je rekonstrukcija i opremanje objekta u Almaškoj, izgrađena je i kompletno opremljena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad. Zavod je dobio i savremeno opremljen dispečerski Call centar, kao i garažu za sanitetska vozila sa opremom za održavanje voznog parka.

Kontinuirano i strateško ulaganje u zdravstvo na svim nivoima, olakšalo je život pacijentima i poboljšalo uslove za rad zaposlenim medicinskim radnicima, a to se od nosi i na nabavku najsavremenije dijagnostičke opreme za rad svih službi Doma zdravlja "Novi Sad", a vodilo se računa i o opremanju ambulanti u naseljenim mestima na teritoriji Grada Novog Sada. Grad Novi Sad obezbedio je i sredstva za nabavku računarske opreme neophodne za stabilan i kontinuirani rad e-kartona i drugih informacionih sistema zdravstvenih ustanova, kao i ostalu neophodnu tehničku opremu.

Što se tiče nabavke sanitetskih vozila za potrebe pružanja urgentne medicinske pomoći, Grad je u proseku svake godine izdvajao sredstva za nabavku po dva vozila godišnje, kao i za nabavku sanitetskih vozila za prevoz dijaliziranih pacijenata.

Novi Sad aktivan i u borbi protiv Kovid-19

Deljeni besplatni paketi i testovi, nabavljana sredstva za higijenu

U prvom epidemiološkom talasu opremanjen je prihvatni prostor za kovid bolesnike u hali Novosadskog sajma, izvršena je nabavka dezobarijera, sredstava za higijenu, deratizaciju i drugih sredstava za održavanje javnih površina i prostora. Deljeni su paketi pomoći sugrađanima, a pružana je i savetodavna i druga pomoć putem gradskog Call centra.

Tokom pojave drugog talasa virusa, nabavljeno je 17.000 brzih antigenskih testova kako bi se građani besplatno testirali. Takođe, obezbeđena su sredstva za nabavku 8.000 kombinovanih testova za utvrđivanje prisustva Influence A, Influence B, RSV i SARS CoV2 iz jednog uzorka u kratkom vremenu.

Brojke i činjenice

89% je u poslednjih deset godina povećana plata medicinskih sestara

77 % povećane plate lekara

Za četiri godine (2016. - 2020.) Pokrajinska vlada uložila je 7,7 milijardi dinara za revitalizaciju zdravstvenog sistema AP Vojvodine.

Karakteristike kovid bolnica Novi Sad - Mišeluk

· Izgrađena za četiri meseca

· Površina 19.500 kvadratnih metara

· Kapacitet 600 kreveta

· U izgradnju uloženo 3,9 milijardi dinara, a u najsavremeinju opremu 17 miliona evra.

· Zaposleno 165 radnika i 200 medicinskih tehničara

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track