KONFERENCIJA „NIJEDNA VIŠE“ Nasilje nije samo fizičko
Foto: Ana Paunković

KONFERENCIJA „NIJEDNA VIŠE“ Nasilje nije samo fizičko

Vesti -

Važno je da se žene edukuju da prepoznaju nasilje, jer ono nije samo fizičko već i ekonomsko, psihološko, seksualno

Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama 25. novembar bio je prilika da se ponovi važnost ekonomskog osnaživanja žena

Imamo pomake kad je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena jer sarađujemo s društveno odgovornim kompanijama kako bi one zaposlile žene iz Sigurne kuće, ocenila je Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda.

Ona je, međutim, ocenila da još mnogo toga mora da se uradi kada je reč o nasilju prema ženama.

- I mi žene koje smo u politici pokušavamo da učinimo situaciju jednostavnijom ženama, da se odvaže i preuzmu odgovornost i učestvuju u svim sferama života. Savet se redovno sastaje i pozvala bih one opštine u kojima ovo telo nije formirano da to učine - istakla je.

Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda, istakla je da, uprkos očekivanjima, tokom 2020. nije došlo do povećanja nasilja prema ženama.

- U prvih 10 meseci ove godine evidentirano je 3.718 prijava. Nasilje je zločin i krivično delo, zato ga treba prijaviti. Pokrenuli smo dva važna projekta u centrima za socijalni rad. Jedan je osnaživanje žena prema nasilju u porodici, čiji je cilj da se žene edukuju da prepoznaju nasilje jer ono nije samo fizičko već i ekonomsko, psihološko, seksualno. Do sada je 30 žena prošlo obuku. Drugi je rad s počiniocima, i do sada je oko 300 muškaraca prošlo taj program - navela je ona i podsetila da se može podneti i anonimna prijava za nasilje.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da pitanje rodne ravnopravnost spada u domen fundamentalnih prava i vrednosti.

- Čak i u tegobnom periodu tokom ove i prošle godine nismo stali sa unapređenjem zakonskog okvira. U maju 2021. usvojili smo Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Srbija je sada iznad standarda EU kada je reč o društvenoj angažovanosti žena kao nosilaca javnih funkcija - ocenila je ona.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, navela je da su žene stub razvoja društva i porodice i treba da budu zaštićene i sve nasilje koje im se dešava treba da bude zabeleženo kroz medicinsku dokumentaciju.

- Imamo u evidenciji lekara opšte prakse zabeležena 3.282 slučaja nasilja nad ženama u 2020. godini - precizirala je ona.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević podsetila je da njihovi objekti u Beogradu funkcionišu već 21 godinu i da je za to vreme kroz sigurne kuće prošlo 3.535 žena i 2.714 dece.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track