Mirović i Menije o inicijativi da se AP Vojvodina uključi u Asocijaciju frankofonih regija i gradova
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović i Menije o inicijativi da se AP Vojvodina uključi u Asocijaciju frankofonih regija i gradova

Vesti -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa potpredsednikom francuskog regiona Overnj-Ron-Alp Filipom Menijeom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje AP Vojvodine sa tom industrijski i poljoprivredno najrazvijenijom regijom u Francuskoj u oblastima ekonomije, poljoprivrede, kulture i naučno-tehnoloških istraživanja.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Na sastanku je istaknuta inicijativa da se AP Vojvodina uključi u međunarodnu Asocijaciju frankofonih regija i gradova.

„Poziv da se AP Vojvodina pridruži ovoj asocijaciji velika je šansa za našu pokrajinu i prilika da pokaže svoje potencijale u mnogim oblastima, pre svega u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i u IT sektoru“, rekao je predsednik Mirović i dodao da će francuske kompanije u tome sigurno pronaći svoj interes.

Sagovornici su ocenili da saradnja može biti produktivna u brojnim oblastima, te da tradicionalno prijateljstvo srpskog i francuskog naroda može biti dodatni motiv za nove kontakte.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Prema zajedničkoj oceni, u oblastima inovacija i kulture ima mnogo potencijala za uspostavljanje važnih partnerstava i realizaciju zajedničkih projekata.

Menije je naglasio da je AP Vojvodina poznata kao regija u kojoj je snažno razvijena poljoprivreda, te da veoma brzo napreduje u oblasti novih tehnologija i naučno-tehnoloških istraživanja.

On je dodao da je saradnja moguća i u sferi visokog obrazovanja i naučno-istraživačkih institucija, te da naši stručnjaci imaju dobru reputaciju u svetu.

Overnj-Ron-Alp je veliki administrativni region u istočnom delu Francuske, sa ukupno 12 departmana. Smatra se ekonomski dinamičnim područjem, a privreda se oslanja na različite sektore – industriju, poljoprivredu, trgovinu, energetiku, visoko obrazovanje i istraživanje, kao i turizam. Ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu, a takođe je i privlačna turistička destinacija zbog svojih prirodnih lepota, uključujući Alpe i Centralne masive.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track