Mirović na obeležavanju nacionalnog praznika Bunjevaca
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović na obeležavanju nacionalnog praznika Bunjevaca

Vesti -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Subotici svečanosti povodom obeležavanja 25. novembra, nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

Čestitajući praznik, Mirović je izrazio poštovanje za ulogu bunjevačkog naroda u jesen 1918, podsetivši na to da je Subotica, uz Novi Sad, bila jedan od dva ključna grada za sve ono što se desilo 25. novembra te godine.

„Od posebnog je značaja bilo formiranje Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, u koji su, početkom novembra 1918, ušli uglednici poput Blaška Rajića, Albe Malagurskog, Stipana Matijevića, Šime Milodanovića i Jovana i Vladislava Manojlovića. Tada su, u koordinaciji sa Srpskim narodnim odborom u Novom Sadu, na čijem je čelu bio Jaša Tomić, odmah počele pripreme za Veliku narodnu skupštinu i za istorijski rasplet koji se na njoj dogodio. Od ukupno 757 poslanika te skupštine, osamdeset četvoro je pripadalo vašem narodu, a među njenih osam predsednika bio je i Babijan Malagurski. Od sedam žena koje su tada, prvi put na ovim prostorima, imale pravo glasa, njih četiri – Mara Malagurski, Katica Rajčić, Olga Stanković i Manda Sudarević – bile su Bunjevke“, izjavio je Mirović.

1 / 5 Foto: Pokrajinska vlada

Kako je istakao, sve to jasno potvrđuje koliko su Bunjevci uticali na donošenje odluka koje su preusmerile tok istorije.

Prema Mirovićevim rečima, to je istovremeno, bio i jedan od uzvišenih primera zrelosti i državotvornosti samosvesnog i odgovornog naroda u velikom istorijskom trenutku i prelomnom vremenu.

„Zato tu ulogu niko i nikada neće moći ni da izbriše ni da zaboravi. Vi ste među onima koji Vojvodinu čine skladnom u njenim različitostima, i vi ste narod koji čuva i poštuje sebe i uvažava sve druge sa kojima ovde živi vekovima. Zato ćete uvek imati našu maksimalnu podršku jer bez vas nacionalni, konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad, koji u Vojvodini nije politička proklamacija, već način života, ne bi bio kompletan“, naglasio je Mirović.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je da je 25. novembar toliko značajan za Bunjevce da su ga proglasili svojim praznikom. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi na podršci prilikom realizacije programa i projekata.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, predstavnici Grada Subotice i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track