Novi Sad postaje epicentar privrednog preporoda
Foto: Shutterstock

Decenija procvata: Srpska Atina privlači privredne gigante

Novi Sad postaje epicentar privrednog preporoda

Vesti -

In­ve­sti­cio­ni bum: Mno­ge sve­t­ske ko­m­pa­ni­je u pro­te­klih de­se­tak go­di­na odlu­či­le da svo­je po­slo­va­nje pro­ši­re i u Vo­j­vo­di­ni, ko­ja pos­ta­je ste­ci­šte glo­bal­nih investicija

Novi Sad je nakon izbora 2012. godine započeo proces privrednog preporoda i napretka. Ostvareni su vanredni uspesi na stabilizaciji gradskih finansija i svestranom razvijanju ekonomskog života, što se manifestovalo dupliranjem iznosa gradskog budžeta iz realnih prihoda, kaže za Kurir Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva u Novom Sadu.

- Period koji se vezuje za mandat gradonačelnika Miloša Vučevića ostaće upamćen po pokretanju i završetku niza značajnih kapitalnih projekata za grad Novi Sad: izgradnja pruge Novi Sad - Beograd, izgradnja kovid bolnice, završetak izgradnje Žeželjevog mosta, početak izgradnje mosta između Sremske Kamenice i Novog Sada, kao i Petrovaradina, početak izgradnje pešačkog mosta na bedemima starog železničkog, izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti i izbegla lica, izgradnja objekta Biosens istraživačkog razvojnog instituta, zatim izgradnja i obnova brojnih vrtića, osnovnih i srednjih škola, obnova putne infrastrukture, izgradnja i obnova brojnih objekata kulture - kaže Đurđev.

Nova ulaganja

Naš sagovornik navodi da je Novi Sad postao mesto gde svi žele da investiraju i ulažu.

- Dolazak velikih svetskih kompanija doveo je do tehnološkog napretka, pojačanog privrednog obrta i povećanja broja zaposlenih. Decenije propuštene u ekonomskom haosu, okarakterisane gubitkom proizvodnih tehnologija, tržišta za plasiranje robe i siromašenjem društva nadomeštene su velikim ulaganjem i investicijama. Investiciona ulaganja ovih kompanija do novembra 2022. godine iznosila su 162.220.598 evra, s brojem zaposlenih od 7.564 radnika. Takođe, planirani su i nova ulaganja u iznosu od 307.900.000 evra i otvaranje novih 1.654 radnih mesta - navodi Đurđev.

Petar Đurđev
foto: Marina Jablanov Stojanović

Velike investicije

On je podsetio da je „u toku 2023. godine nemačka kompanija ‘Kontinental automotiv Srbija’ u Novom Sadu otvorila svoju najveću fabriku u Evropi“.

- Vrednost investicije je 140 miliona evra. Prema punoj implementaciji projekta, nakon dve godine, plan je da izvoz iz ove fabrike bude veći od milijardu evra, dok se najavljuje da će nakon tri godine biti i više od 1,5 milijardi. Takođe u 2023. godini, japanska kompanija „Nidek“ je u Novom Sadu otvorila fabriku pogonskih elektromotora za vozila, a vrednost investicije iznosi oko 250 miliona evra. U prvoj fazi u fabrici je zaposleno 250 radnika, a kasnije se očekuje zaposlenje više od 1.000 radnika. Nakon realizacije ove investicije, u radnoj zoni Sever 4, pored kompanije „Nidek“ posluju, „Lir“, BMTS i „Kontinental“ - istakao je Đurđev.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Privredni bilans jedne decenije

Čak 14 giganata došlo u Novi Sad

U periodu od 2012. godine, 14 stranih kompanija započelo je svoje poslovanje na teritoriji grada Novog Sada: japanski „Nidek“, austrijski BMTS, nemački kontinental Automotiv, američki Lir, engleski Aptiv, slovenački Kolektor ATS, švajcarski Beri Kalebo, holandski CTP, srpsko-nemački „Euro herbs“, američki „Alteh SRB“, italijansko-portugalski 3LATOX INT, nemački „Meser tehnogas“, italijanski „International plast“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track