"TO JE MOJ SIN, ZNAM PO NJEGOVOJ KOŠULJI": U Gazi iskopane masovne grobnice, veruje se da su neke žrtve ŽIVE ZAKOPANE
Foto: ACK GUEZ / AFP / Profimedia

među stradalima ima i dece

"TO JE MOJ SIN, ZNAM PO NJEGOVOJ KOŠULJI": U Gazi iskopane masovne grobnice, veruje se da su neke žrtve ŽIVE ZAKOPANE

Planeta -

Vlasti u Gazi završile su pretragu masovnih grobnica u bolnici u južnom delu Pojasa i saopštile da su otkopale 392 tela. Zvaničnik palestinske civilne odbrane u Gazi rekao je juče da je 165 tela identifikovano i sahranjeno u kompleksu Naserove bolnice u Kan Junisu nakon povlačenja izraelskih snaga.

"Identitet preostalih 227 tela tek treba da se utvrdi. Pronašli smo tri masovne grobnice, prvu ispred mrtvačnice, drugu iza mrtvačnice i treću severno od zgrade za dijalizu", rekao je Mohamed Al Migajer. Izraelske odbrambene snage (IDF) negiraju da su njihovi vojnici stavljali tela u masovne grobnice i tvrde da su grobnice u Naserovom imanju pre nekoliko meseci iskopali Palestinci u Gazi.

Neka tela su još uvek imala bolničke narukvice

Civilna odbrana Gaze priznaje da je oko 100 ljudi sahranjeno u zoni bolnice. Novinar Si-En-Ena koji je u nedelju posetio to područje navodi da su u januaru, kao deo privremene mere, meštani zakopali tela ubijenih članova porodica u krugu bolnice jer nije bilo bezbednog pristupa grobljima.

Kada su se vratili nakon izraelskog povlačenja, otkrili su da su tela ekshumirana, verovatno da bi ID mogao da pomoću DNK analize utvrdi da li među njima ima talaca. Tela su potom stavljena u najmanje jednu masovnu grobnicu. Reporter CNN-a video je nekoliko raspadnutih tela u bolničkim haljinama. Fotografije koje je pregledao CNN pokazuju da tela još uvek nose bolničke narukvice.

"Pronašli smo tela dece"

Al Migajer navodi da je civilna odbrana pronašla tela dece u masovnim grobnicama, što dokazuje da je reč o genocidu. Palestinske vlasti veruju da je najmanje 20 civila živo zakopano, ali nisu dale detalje. Al Migajer tvrdi da su pogubljeni i neki bolnički pacijenti i da su na njihovim telima pronađene rane od vatrenog oružja u glavu.

CNN je snimio oca dok je identifikovao raspadnuto telo svog 15-godišnjeg sina. Čovek je pogledao beživotno telo deteta i rekao: „To je moj sin, znam po njegovoj košulji“. Na snimku se vidi kako kleči i drži glavu svog sina. "O Bože, on je mrtav. Mrtav je", rekao je, brišući suze.

IDF komentari

IDF je na Ksu-u podelila vezu do objave svog međunarodnog portparola Nadava Šošanija, koji je komentarisao snimak Palestinaca koji kopaju masovnu grobnicu.

„Kruže dezinformacije u vezi sa masovnom grobnicom u bolnici Naser. Grobovi su iskopani u Gazi pre nekoliko meseci. To potvrđuju i snimci koje su Gazanci u to vreme objavili na društvenim mrežama“, napisao je Šošani.

"Svaki pokušaj da se Izrael okrivi za sahranjivanje civila u masovne grobnice je laž. To je primer kampanje dezinformacija čiji je cilj delegitimizacija Izraela", dodao je on. IDF je saopštila da je uklonila desetine tela iz Gaze radi DNK testova u Izraelu, a zatim stavila ostatke u kontejnere.

"Neki su bili vezani"

„Osećamo potrebu da podignemo uzbunu jer je otkriveno više tela“, rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Visokog komesara UN za ljudska prava. Ona je opisala tela koja su „duboko zakopana u zemlju i prekrivena đubretom“, dodajući da su „među preminulima navodno bili stariji, žene i ranjeni“, uključujući i neke koji su bili vezani i bez odeće.

Lekari koji rade za Lekare bez granica kažu da su izraelske snage napale bolnicu Naser krajem januara pre nego što su se povukle mesec dana kasnije, ostavljajući ustanovu nesposobnom da funkcioniše.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track