NOVI DETALJI ATENTATA NA PREMIJERA FICA: Policija pretražila stan napadača, sumnja se da ovo nije bio prvi put da RUKUJE ORUŽJEM
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

slovačka

NOVI DETALJI ATENTATA NA PREMIJERA FICA: Policija pretražila stan napadača, sumnja se da ovo nije bio prvi put da RUKUJE ORUŽJEM

Planeta -

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u pucnjavi, je i dalje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju u bolnici "Ruzvelt" u Banskoj Bistrici.

Atentator Juraj Cintula optužen je za pokušaj ubistva sa predomišljajem i preti mu doživotna robija. Motiv ubistva je, prema pisanju medija, neslaganje sa politikom aktuelne vlasti.

Nacionalna kriminalistička agencija pretresla je stan 71-godišnjeg Juraja Cintule, u kojem živi sa suprugom. Forenzički tehničari su navodno pronašli potrebne tragove.

"Prilikom utvrđivanja motiva biće važno gde je osoba živela, šta ima kod sebe, možda će se tražiti i drugo oružje", rekao je bivši istražitelj i advokat Peter Vačok.

Napadač nije prvi put koristio oružje

Kako prenosi slovački portal Pravda, stručnjak za oružje Ludovit Miklaneka kaže da je iz postupaka atentatora bilo jasno da ovo nije prvi put da drži oružje u rukama. Standardni pištolj od devet milimetara, kakav je očigledno koristio levičarski pesnik Juraj Cintula, ima do petnaest metaka u svom šaržeru.

Prema pisanju medija, napadač je koristio Zbrojovku 9 mm. Prema rečima stručnjaka, ovaj pištolj jedno je od najčešćih službenih oružja za odbranu u našem regionu.

Kalibar od devet milimetara može da ugrozi život sa neposredne do udaljenosti od stotine metara, kaže stručnjak.

Cintula je pet puta pucao u premijera, a četiri puta ga pogodio, piše slovačka Pravda.

„Jasno je da je ta osoba znala kako da rukuje oružjem i da to nije prvi put da ga je koristila. Atentator je mogao da stekne iskustvo u privatnoj službi obezbeđenja (SBS), gde je ranije radio", rekao je stručnjak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track