Najnovije vesti

BEOGRAD: Zvezdara dobija dodatnih 350 parking mesta!

Uskoro proširenje zonskog sistema

BEOGRAD: Zvezdara dobija dodatnih 350 parking mesta!

Beograd
18:38h
Planirano je da se proširenje parking zone obavi u bloku između Bulevara kralja Aleksandra i ulica Branka Krsmanovića, Stanislava Sremčevića, Žičke i Vojislava Ilića

BEOGRAD - Zonski sistem parkiranja uskoro će biti proširen na Zvezdari, a u dogledno vreme i na Paliluli.

Oba ova predloga su još u fazi razmatranja, a deo Zvezdare bi trebalo da dobije oko 350 novih parking mesta.

Sledećeg meseca očekuje se proširenje parking zone u bloku između Bulevara kralja Aleksandra i ulica Branka Krsmanovića, Stanislava Sremčevića, Žičke i Vojislava Ilića. Na ovu temu prošle nedelje je održana javna rasprava na kojoj su prisustvovali građani, koji traže proširenje zone, i čelnici opštine, Sekretarijata za saobraćaj i „Parking servisa“.

- Pored problema parkiranja, razmatrali smo i novi predlog regulacije saobraćaja. Pristupićemo uvođenju zone početkom novembra, kaže Edip Šerifov, predsednik opštine Zvezdara. Na osnovu studije, u planu je obeležavanje oko 350 parking mesta.

Ovaj deo Zvezdare biće zelena zona, što znači da će vozači automobile moći da parkiraju najduže 180 minuta, odnosno imaće pravo da tri puta produže parking. S druge strane, stanari pomenutih ulica, na čiju inicijativu će i biti proširena zona zbog velikog broja Beograđana koji u njihovom kraju parkiraju vozila, neće moći da kupe povlašćenu stanarsku kartu za parkiranje dok se ne završi kompletna procedura.

Uvođenje parking zona, prema rečima stručnjaka, predstavlja mnogo veći posao od pukog iscrtavanja parking mesta. Tako ulice koje potpadnu pod parking zonu često postaju jednosmerne kako bi parking mesta bila obeležena s jedne strane, a s druge ostavljen prolaz za vozila. Istovremeno, vodi se računa o pešacima, kolskim prilazima i bezbednosti.

Sekretar za saobraćaj Bojan Bovan smatra da stanari imaju najviše koristi od uvođenja zonskog režima parkiranja, jer njihove ulice često koriste oni koji izbegavaju već zonirana parking mesta.

Nakon Zvezdare, kako kažu u Sekretarijatu za saobraćaj, proširenju zona pristupiće se na Paliluli, jer je „opština zainteresovana za dodatno zoniranje na obodu postojećih zona“.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...