Godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Sećanje na oslobodioce

Godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Srbija -
Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe s juga, ušla u grad

NIŠ - Predsednik Gradskog odbora Saveza boraca u Nišu Miodrag Tričković rekao je danas, povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, da se ovakvi događaji ne smeju zaboravljati "bez obzira ko je na vlasti".

Tričković je, posle polaganja venaca, na Spomenik oslobodiocima rekao novinarima da je u Drugom svetskom ratu mnogo nadmoćnijeg neprijatelja pobedio takoreći goloruki narod.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić ukazao je na značaj istorijskih datuma grada koje Niš na dostojanstven način obeležava i potrebu negovanja rodoljublja i patriotizma.

Vence su položile delegacije grada, Vojske Srbije, MUP-a, Nišvaskog upravnog okruga, Saveza boraca, Saveza rezervnih vojnih starešina, vojnih penzionera i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u grad. Niš je pre dva dana obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Grad je u tom ratu oslobođen 12. oktobra 1918. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja