Najnovije vesti

INCIDENT NA SLAVIJI: Kontrolorka zavrtala ruku putnici bez karte!

JAVNI PREVOZ U BEOGRADU

INCIDENT NA SLAVIJI: Kontrolorka zavrtala ruku putnici bez karte!

Beograd
Kontrolorka je istog dana kada se desio napad napisala izjavu u kojoj ne spori da je putnicu uhvatila za ruku da bi se zaštitila. Putnica je nju prethodno grebala po ruci i pokušala je da joj uzme karticu i kontrolorski uređaj

BEOGRAD - Kontrolorka gradskog prevoza je putnici koja je pokušala da joj pobegne zavrtala ruku i tako je zadržala dok nije došla policija, posvedočili su Beograđani koji su se u trenutku incidenta zatekli na stanici na Slaviji u subotu ujutro.

Kontrolorka je istog dana kada se desio napad napisala izjavu u kojoj ne spori da je putnicu uhvatila za ruku da bi se zaštitila. Putnica je nju prethodno grebala po ruci i pokušala je da joj uzme karticu i kontrolorski uređaj.

Kontrolori su odmah pozvali policiju koja je izašla na teren i preuzela dalje korake - kažu u Direkciji za javni prevoz o incidentu koji se odigrao u subotu ujutro na stanici na Slaviji.

Kontrolori su od početka godine napadnuti čak 80 puta. Kontrolorke su bile meta na12 puta, a 25 incidenata je okarakterisano kao teški napadi. Situacije da putnici napadnu kontrolore su česte, ali se dešava i da kontrolori pređu granice ovlašćenja, pa i oni fizički i verbalno napadaju putnike bez karte.

Putnici su dužni da u prevozu imaju kartu i da je pokažu na zahtev kontrolora.

- Ako putnik nema važeću voznu ispravu, odnosno odbije da je pokaže, dužan je da ovlašćenoj osobi da podatke o svom identitetu, na zahtev kontrolora plati doplatnu kartu i onda nastavi započetu vožnju. Putniku koji tako ne postupi, kontrolor će uručiti opomenu, a on je dužan da izađe iz vozila na prvojm sledećem stajalištu - kažu u Direkciji.

U Direkciji navode i da kontrolor može da zaustavi vozilo, kao i da pozove komunalnu policiju ako se putnik ogluši o zahtev da izađe iz vozila.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača kaže da kontrolori nisu službena lica i da ne mogu da legitimišu putnike.

- Ako kontrolor zatekne putnika bez karte može da mu traži da plati doplatnu kartu. Ako putnik to ne uradi, onda ga zamoli da napusti vozilo. U slučaju da osoba bez karte treba da bude legitimisana, tada kontrolor mora da pozove policiju ili komunalnu policiju. Kontrolori nemaju pravo da fizički i verbalno napadaju putnike koji nemaju karte - kaže Papović.

Prava kontrolora

Da udalji putnika bez karte iz vozila

Da napiše kaznu zbog vožnje bez karte

Obaveze kontrolora

Da bude pristojan u ophođenju s putnicima

Da pokazaže službenu legitimaciju

Da ne ulazi u raspravu s putnicima

Prava putnika

Može da naplati osiguranje u slučaju nesreće

Da prijavi drsko ponašanje kontrolora

Da prijavi nepropisno ponašanje vozača Obaveze putnika

Da poništiti kartu(ako nema mesečnu markicu)

Da pokaže putnu ispravu kontroloru

Da ulazi u vozilo samo na stanici, ne van nje

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...