OBRENOVAC: Sve gradske službe rade na normalizaciji stanja u gradu!
Foto: Tanjug

Posledice poplava

OBRENOVAC: Sve gradske službe rade na normalizaciji stanja u gradu!

Beograd -
Član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije Slobodan Šolević rekao je da je odlučeno da se sve gradske službe zadrže na ovoj teritoriji i da se nastavi rad na dezinfekciji

BEOGRAD - Od utorka će 160 kamiona grada Beograda biti uključeno kako bi se dve transfer deponije u Obrenovcu raščistile i smeće odvezlo na deponiju u Vinču, rečeno je na današnjem zajedničkom sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije i Štaba opštine Obrenovac.

Član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije Slobodan Šolević rekao je da je odlučeno da se sve gradske službe zadrže na ovoj teritoriji i da se nastavi rad na dezinfekciji.

– Do sada smo dezinfikovali preko dva miliona kvadratnih metara prostora i preko 1.500 lokaliteta. Sa ovom aktivnošću nastavljamo dalje. Zavod za javno zdravlje je i dalje prisutan, kao i Veterina Beograd. Crveni krst dnevno podeli 11.000 obroka i sve te aktivnosti moramo održavati i u budućnosti. Naša je procena da ako Vlada Srbije ukine vanredno stanje u Obrenovcu, Štab opštine Obrenovac u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama ostavi vanredno stanje na delu teritorije gde postoji povećan epidemiološki rizik. Vojska i policija uložile su veliki napor i odradile ogroman posao – naglasio je Šolević i dodao da je do sada iz Obrenovca izneseno 20.000 tona otpada, ali ima još posla.

Prema njegovim rečima, kapaciteti Vojske nisu potrebni u tolikoj meri kao do pre nekoliko dana.

– I danas je u Obrenovcu 50 vojnika, šest kamiona i četiri radne mašine. Ono što Obrenovac sa Beogradom i drugim lokalnim samoupravama može da okupi sasvim je dovoljno da situaciju držimo pod kontrolom – kazao je Šolević.

Dr Slobodan Tošović, direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje, pozvao je na oprez jer je, kako kaže, situacija mnogo bolja nego što je bila, ali daleko od toga da možemo da budemo mirni.

– Postoje brojni sanitarno-higijenski problemi, a samim tim i značajan epidemiološki rizik. Taj rizik postoji jer prostor nije saniran do kraja, na devastiranom području i dalje ima prostora koji je kontaminiran fekalnim vodama. Dok se sistem ne stabilizuje i ne završi kompletna dezinfekcija i ispiranje mreže, građani tu vodu mogu da koriste za sve osim za piće. Kanalizacija još uvek nije osposobljena, ali i to će biti uskoro gotovo. Cela ova situacija poziva na oprez i ne sme biti opuštanja. Apelujem na građane da kada god izvode radove, koriste zaštitnu opremu u vidu čizama, rukavica i zaštitnih maski – kazao je Tošović.

Direktor Javnog preduzeća „Beogradvode” Miloš Milovanović rekao je da je situacija što se tiče površinskih voda u Obrenovcu pod kontrolom.

– Površinske vode su vraćene u kanalsku mrežu. Trenutno se bavimo prepumpavanjem vode iz površinskih delova kako bismo spustili nivo za dva metra ispod gradskog građevinskog zemljišta. U sekundi se pumpa 15 kubnih metara vode i nadamo se da ćemo do kraja nedelje spustiti nivo površinskih voda kako ne bismo imali problema sa podzemnim vodama – rekao je Milovanović.

Milovanović se osvrnuo i na upozorenja meteorologa na veću količinu padavina koje predstoje.

– Mi smo privremeno sanirali preko 30 oštećenja u prethodnih mesec dana. Trenutno ćemo na dve lokacije pojačati nivo odbrane. Ne očekujemo nikakve probleme na teritoriji Obrenovca. Podsećam da trenutno radimo na izradi projekata i da će sanacija svih vodoprivrednih objekata biti gotova do kraja godine – kazao je Milovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track