U Zemunu zasađeno 30 stabala javora
Foto: Kurir

U Zemunu zasađeno 30 stabala javora

Beograd -
Plan je da u ovom drvoredu bude 80 stabala javora, a do sada je zasađeno 50
BEOGRAD - Nastavljajući sa akcijom pošumljavanja, radnici JKP „Zelenilo – Beograd” zasadili su u Krajiškoj ulici u Zemunu 30 stabala javora, prečnika od četiri do šest centimetara i visine od 2,5 do 3,5 metara, proizvedenih u vlastitim rasadnicima.
Plan je da u ovom drvoredu bude 80 stabala javora, a do sada je zasađeno 50. Inače, u ovoj ulici, dugoj 1.300 metara, nalazi se drvored sa 166 stabala, star u proseku 30 godina.
Poslednja sadnja u ovom drvoredu bila je pre 10 godina.
JKP „Zelenilo – Beograd” je samo u prošloj godini zasadilo 12 hiljada sadnica stabala, što je dva i po puta više nego što je u proseku. Redovnim programom u drvoredima je zasađeno 1.550 sadnica, 3.021 na zelenim površinama i u šumama grada, a u zaštićenim prirodnim dobrima, na obali i priobalju, 2.650 stabala. Tome treba dodati i 4.589 sadnica zasađenih u prošloj godini, učešćem u realizaciji Strategije pošumljavanja grada Beograda za narednih deset godina.
– Istim tempom, planom i programom nastavićemo i ove godine, i mislimo da ćemo ovakvim načinom rada u perspektivi, u narednim godinama uspeti da potpuno obnovimo stabla na zelenim površinama, a posebno što je važno u našim drvoredima. Ne treba ni naglašavati da se uklanjanje stabala vrši kao poslednja mera i to pre svega kod osušenih, fiziološki prezrelih i bolesnih stabala – istakao je generalni direktor „Zelenila” Radovan Draškić.
Protekle godine formirani su i sasvim novi drvoredi, među kojima su i oni u Grčkoj ulici kod Bežanijskog groblja (188 lipa i 68 platana), u Drinčićevoj (28 jasena), kao i Golsvortijevoj ulici (10 leski i pet sibirskih brestova). Novi drvoredi podignuti su i u odvojenim delovima pojedinih ulica na Novom Beogradu, poput 150 platana u ulicama Španskih boraca i Proleterske solidarnosti. Mnogobrojne popune postojećih drvoreda su realizovane i u ulicama koje su rekonstruisane, poput Bulevara despota Stefana (61 javor i jasen, postavljeni korseti i 50 betonskih prstenova). Od masovnije sadnje u postojećim drvoredima beleže se i one u Kneza Miloša (119 lipa), Ljutice Bogdana (51 lipa), Bulevaru vojvode Putnika (86 kestena), Miklošićevoj (44 javora), Bulevaru Milutina Milankovića (97 javora, 15 sorbusa, 12 koprivića), Bulevaru Nikole Tesle (24 lipa), Bulevaru Zorana Đinđića (38 platana) i mnogim drugim.
U beogradskim drvoredima ima oko 50 različitih vrsta i oko 28 različitih rodova sadnog materijala. Najzastupljeniji su javor, platan, divlji kesten, lipa i jasen, i nešto manje breza, vrba, glog i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja