SVEČANA AKADEMIJA Stefanović: Ova vlada ne zaboravlja tekovine antifašizma
Foto: Beta

70 godina od oslobođenja Beograda

SVEČANA AKADEMIJA Stefanović: Ova vlada ne zaboravlja tekovine antifašizma

Beograd -
Na svečanoj akademiji je prikazan spektakl "Priča o čvrgama i nebu"

BEOGRAD - U beogradskom Centru Sava održana je svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali gotovo svi članovi Vlade Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ceremoniji su prisustvovali i izaslanik predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, učesnici NOB-a, ratni veterani iz savezničkih zemalja, predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života.

Na svečanoj akademiji je prikazan spektakl "Priča o čvrgama i nebu".

Kreativni direktor i reditelj tog scensko-muzičko-filmskog spektakla je Dragan Bjelogrlić, po tekstu Vladimira Kecmanovića.

Dramaturg projekta je Vuk Ršumović, a scenario su pisali Bjelogrlić i Đorđe Marjanović.

U spektaklu učestvuju hor i orkestar RTS-a, kao i igrači AKUD "Lola", a muziku je napisao Manjifiko.

Za vizuelne efekte zadužen je Dorijan Kolundžija.

- Bitka za Beograd danas se vodi tako što se on gradi, razvija, čini boljim mestom za život, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ističući da će srpska prestonica uskoro postati najveće gradilište u Jugoistočnoj Evropi.

Na svečanoj akademiji povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, pošto se na bini pozdravio sa veteranima koji su oslobodili prestonicu, Mali je rekao da je Beograd u prošlosti morao često da se bori za svoju slobodu.

On je podsetio da je samo u prošlom veku Beograd četiri puta brutalno razaran, a kroz istoriju vise puta rušen do temelja i da nijedan grad Balkana i Evrope nema tako tešku istoriju.

"Danas smo ovde da se setimo svih junaka koji su dali svoje živote za slobodu Beograda. Nemamo pravo da zaboravimo te heroje - ni Karađorđeve ustanike koji su oslobađali naš Beograd od Osmanlija, ni heroje koji su ga branili 1914. i 1915. godine, kao ni one hrabre vojnike koji su ga u oktobru 1944. posle 1.287 dana okupacije oslobodili od nacista", naveo je Mali.

On je rekao da se treba setiti i članova sovjetske delegacije, koji su na današnji dan 1964. izgubili živote u avionskoj nesreći na Avali, a putovali su na proslavu dve decenije oslobođenja Beograda.

"Beograd je retko u svojoj istoriji imao miran život u slobodi kao što je to slučaj danas, zato je današnjoj vlasti obaveza da se ovo mirno doba iskoristi da se Beograd razvija", rekao je gradonačelnik.

On je naveo da posle desetina godina stagnacije, ponosno može da kaže da je Beograd ponovo spreman da se pokrene i pojavi pred čitavim svetom.

"Beograd će u narednom periodu biti najveće gradilište u Jugoistočnoj Evropi i postaće ekonomska, finansijska i kulturna predstonica Balkana", rekao je Mali.

"Menjajući Beograd danas činimo ga modernim, ali je naša obaveza da postujemo njegov identitet, njegovu tradiciju i njegov duh. Pobedu nad fašsizmom ne treba da slavimo jednom godišnje, već našu slobodu treba da slavimo svaki dan", poručio je gradonačlenik Beograda na svečanoj akadamiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je ponosan što ova vlada Srbije ne zaboravlja tekovine antifašizma, što se diči veličanstvenim proslavama naših najvećih pobeda i što hoće da njen narod živi u slobodnoj zemlji.

Stefanović je na Svečanoj akademiji povodom 70 godina od oslobođenja Beograda pozdravio prisutne u ime Vlade i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

"Mi i danas vodimo, doduše, drugačije bitke, one koje treba da ojačaju poljuljanju ekonomiju, da sklone korumpirane kriminalce i poprave naš međunarodni ploožaj", rekao je Stefanović.

Cilj je potpuno isti, snažna i slobodna Srbija, proručio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, 20. oktobra 1944.godine naš narod je potvrdio da pripada boljem delu sveta.

"Srbi su uvek bili na pravoj strani, uvek protiv mržnje, zla i ropstva. Borbe za oslobođenje Beograda od 14 do 20.oktobra 1944. bile su možda i najžešća ratna dešavanja koja je zapamtio naš glavni grad. U oslobađanju od fašizma, najvećeg zla sa kojim se Evropa suočila, naša vojska je imala važnu ulogu", istakao je on.

Kako je rekao, narodna vojska, zajedno sa sovjetskim trupama otrgla je Beograd iz ruku okupatora i, kako je naglasio, stvorila prelomni događaj u građenju identiteta našeg naroda.

Stefanović je dodao da smo se uz ogromne žrtve borili za slobodu i vrednosti naše civilizacije.

"Pobeda koju su tada izvojevali naši i sovjetski junaci istorijski je podvig koji moramo čuvati od zaborava", rekao je Stefanović.

On je poručio da naša antifašistička prošlost jeste i naša antifašistička sadašnjost i budućnost koju ostavljamo deci.

"Antifašizam nije stvar trenutka, i delić putanje u trajanju jednog naroda, već trajno opredeljenje i vrednosni sistem koji ne moze da se menja. Antifašizam je razdelnica između dobra i zla, a Srbi nikad nisu grešili birajući stranu", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao da ima i lični razlog zbog kojeg oseća tremu dok se obraća ovom skupu, navodeći da se 1944.godine njegov deda Borivoje Stefanović, kao 15-godišnji dečak, pridružio Osmoj crnogorskoj brigadi, dok je oslobađala zapadnu Srbiju i kao vojnik NOV učestvovao u oslobađanju Beograda.

Stefanović je rekao da tekovine slobode, borbe za dobro, borbe protiv fašizma moramo preneti na buduće generacije i naveo da se klanjamo senima junaka i oslobodilaca i da smo zahvalni svima koji su dali svoje živote i svojom žrtvom oslobodili Beograd i Srbiju.

"Slava herojima, Beograđani srećna Vam sloboda i sada i zauvek", poručio je ministar policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track