Vesić: Ruski patrijarh osveštaće spomenik caru Nikolaju
Foto: AP

Gradski menadžer o radovima na uređenju Devojačkog parka

Vesić: Ruski patrijarh osveštaće spomenik caru Nikolaju

Beograd -
Taj potez zaslužuje svako poštovanje, a jedan od dokaza tog velikog gesta sadržana je i u testamentu Nikole Pašića koji je svoju zaostavštinu namenio za podizanje spomenika caru Nikolaju. Ovim parkom mi i naši preci na neki način odužujemo dug čoveku koji je učinio veliki gest prema Srbiji, rekao je Goran Vesić

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da su radovi na uređenju Devojačkog parka u punom jeku i da očekuje da bude svečano otvoren sledeće subote, kada će ruski patrijarh Kiril, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, osveštati spomenik caru Nikolaju.

On je rekao i da je pomoć cara Nikolaja Srbiji tokom Velikog rata razlog podizanja spomenika, jer je on, kako kaže, upućivanjem pisma saveznicima sa pretnjom izlaska iz rata ukoliko se brodovi za evakuaciju ne upute na obalu Albanije, praktično spasao srpsku vojsku od uništenja.

"Taj potez zaslužuje svako poštovanje, a jedan od dokaza tog velikog gesta sadržana je i u testamentu Nikole Pašića koji je svoju zaostavštinu namenio za podizanje spomenika caru Nikolaju. Ovim parkom mi i naši preci na neki način odužujemo dug čoveku koji je učinio veliki gest prema Srbiji", rekao je Vesić za TV Pink.

Govoreći o uređenju grada i otvaranju novih zelenih površina, Vesić je, kako je preneo Beoinfo, podsetio da je pored već uređenog Miljakovačkog parka u planu i rekonstrukcija drugih gradskih parkova.

"Veoma brzo biće otvoren i park na Gardošu i mi se trudimo da ih bude što više. Naredne godine sugrađani mogu očekivati rekonstrukciju većeg broja parkova, među kojima će biti i park na Terazijskom platou koji je sada neuređen, a jedan deo sredstava iz fonda za ekologiju biće izdvojen i za uređenje stotinak manjih parkova" rekao je Vesić.

On je potsetio da je Grad započo projekat uređenja fasada, da je identifikovano 87 pod zaštitom države, i da je raspisan konkurs za prvih deset.

"Već nam se javilo nekoliko kompanija koje žele da doniraju sredstva za njihovo uređenje a narednih dana počećemo i sa potpisivanjem ugovora. Tokom decembra objavićemo konkurs za uređenje nekoliko trgova u centru grada kako bi se ove površine obnovile, a planiramo da obnovimo i Knez Mihailovu ulicu, u koju dugo godina nije ulagano", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, tokom naredne godine biće određen jedan broj zgrada koje je moguće oslikati muralima, te će Grad "po modelu Berlina" pozvati domaće i strane umetnike da ulepšaju te prostore.

Direktor "Zelenila Beograd" Slobodan Stanojević, rekao je da je Devojački park potpuno rekonstruisan, i da sada obuhvata tri nivoa.

"Izgrađena je posebna betonska podkonstrukcija, postavljeno 1.500 kvadrata nove travnate površine, uspostavljen automatski zalivni sistem, a postavljeno je 1.000 kvadrata granitnih ploča i drugih materijala", rekao je Stanojević.

Kako je naveo, u toku su radovi na dodatnom ozelenjavanju parka, a tokom proleća može se očekivati da u donjem delu parka bude i prostor namenjen deci, sa svim potrebnim rekvizitima i mobilijarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja