OBASJAĆE SRPSKU PRESTONICU: Tesline munje u aprilu nad Beogradom!
Foto: Reddit

Spektakl

OBASJAĆE SRPSKU PRESTONICU: Tesline munje u aprilu nad Beogradom!

Beograd -
Nikola Tesla je jedan od najvećih, a ujedno i jedan od najmanje priznatih izumitelja svih vremena, kaže dr Bernard Karlson

Ispred Sava centra u Beogradu, u petak 24. aprila 2015. sa improvizovanog Teslinog tornja sevnuće munje i obasjati srpsku prestonicu."Sevanjem Teslinih munja zvanično će biti otvoren Međunarodni kongres "Nikola Tesla: Istorija budućnosti", kaže glavni inicijator i organizator dr Vladimir Jovanović.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Trajaće dva dana i okupiće hiljadu učesnika iz zemlje i sveta. Oni će na ovom naučnom skupu pokušati da na novi način prikažu lik i dela srpskog genija, koji je stvorio našu budućnost".

Pripreme za kongres o Nikoli Tesli traju već dve godine. Jedan od učesnika biće i dr Bernard Karlson iz Amerike, autor knjige "Tesla pronalazač električnog doba".

"Nikola Tesla je jedan od najvećih, a ujedno i jedan od najmanje priznatih izumitelja svih vremena", kaže Karlson, koji je svoju knjigu o srpskom geniju prodao u Americi u pola miliona primeraka, a sada priprema i srpsko izdanje.

"Veliki je poput Mont Everesta i zato je mnogim istoričarima i naučnicima bio nedokučiv za istraživanja."

Na kongresu će biti predstavljeno delo Miloja Popovića "Drugi život Nikole Tesle", o njegovom medijskom i naučnom vaskrsnuću u SAD, Kanadi i Evropi. Dr Mihajlo Pravica će prikazati svoje istraživanje doprinosa Tesle modernoj fizici, a dr Jasmina Vujić studiju o odnosu Tesle prema nukleranoj energiji. Boris Petrović iz Teslinog naučnog instituta u Brazilu predstaviće svoj rad o uticaju velikog naučnika na pojavu kosmičke nauke trećeg milenijuma.

Teslin toranj, foto Wikipedia
Teslin toranj, foto Wikipedia

Kongres će imati naučno-obrazovni karakter i obuhvatiće oblasti koje su bile predmet interesovanja Nikole Tesle: elektrotehniku, telekomunikacije, obnovljivu energiju, medicinu, auto-industriju, tehnološke vizije i duhovnost.

Okupiće ugledne profesore i predavače iz celog sveta, ali i pronalazače, inženjere, profesore, studente i đake. Na izložbenom prostoru mladi pronalazači će dobiti šansu da predstave svoje radove koji su u korelaciji sa naučnom zaostavštinom Nikole Tesle.

"Svi oni će pokazati koliki je doprinos Tesla učinio da nam život bude kvalitetniji", najavljuje Vladimir Jovanović.

Svi govori, tribine i događanja na skupu moći će uživo da se prate preko interneta.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track