ŠTA SA ORMARIĆIMA: Umesto knjiga, đaci će od jeseni držati likovno i fizičko

Nema više drugog kompleta udžbenika

ŠTA SA ORMARIĆIMA: Umesto knjiga, đaci će od jeseni držati likovno i fizičko

Beograd -
U 200 beogradskih osnovnih škola ugrađeno je oko 120.000 ormarića. Za te namene iz gradske kase je izdvojeno skoro 210 miliona dinara

BEOGRAD - Ormarići za čuvanje knjiga ostaće u školama, iako beogradski osnovci od naredne godine neće više imati po dva kompleta knjiga.

Svaka škola će odlučiti za koju namenu će se koristiti ormarići, a najverovatnije to će biti za "smeštaj" pribora za likovno i opreme za fizičko, pišu Večernje novosti.

Tokom dve i po godine korišćenja u pojedinim školama ormarići su drastično uništeni, tako da je mali broj ostao "u stanju" da se koristi. "Kasete" za smeštaj udžbenika đaci imaju na raspolaganju od septembra 2012. a već na kraju te školske godine samo u dve škole bilo je 500 uništenih.

- Sve koji su u dobrom stanju, đaci će koristiti za smeštaj blokova, četkica, boja i ostalog pribora za likovno - kaže Dragi Lukić, direktor OŠ "Svetozar Marković". - Takođe, u ormarićima učenici mogu držati i opremu za fizičko, ali i neke knjige za druge predmete da ih ne bi nosili kući. Nema govora o tome da će oni biti sklonjeni pošto đaci više neće dobijati po dva kompleta udžbenika.

Prema rečima Natalije Matić, direktorke OŠ "Veselin Masleša", škola još nije odlučila šta će raditi sa ormarićima. Ona ističe da će oni biti iskorišćeni za smeštaj đačkog pribora, ali je moguće i nekog školskog materijala. Uništeni će biti rashodovani.

Koštali oko dva miliona evraU 200 beogradskih osnovnih škola ugrađeno je oko 120.000 ormarića. Za te namene iz gradske kase je izdvojeno skoro 210 miliona dinara. Najviše ih je oštećeno u starijim razredima, zbog neodgovornog ponašanja đaka prema školskoj imovini, dok su oni mlađi bili disciplinovaniji.

Skupština grada je 2012. donela odluku o postavljanju ormarića u osnovnim školama. Pošto su beogradski osnovci dobijali po dva kompleta udžbenika, kako ne bi nosili teške torbe i krivili leđa, nadležni su odlučili da jedan komplet knjiga ostavljaju u školi, zbog čega su i ugrađeni ormarići.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track