POKLON AMBASADE SAD: Žandarmeriji 15 ronilačkih odela
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Nastavak saradnje iz majskih poplava

POKLON AMBASADE SAD: Žandarmeriji 15 ronilačkih odela

Društvo -
Primopredaji donacije, uz ambasadora SAD Majkla Kirbija, prisistvovao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović
1 / 7 Foto: Tanjug Srđan Ilić

BEOGRAD - Ambasada SAD u Beogradu poklonila je danas Ronilačkom centru Žandarmerije 15 ronilačkih odela, koja će dodatno unaprediti sposobnosti pripadnika te jedinice.

Primopredaji donacije, uz ambasadora SAD Majkla Kirbija, prisistvovao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je istakao da se tom donacijom nastavlja uspešna saradnja iz majskih poplava.

Stefanović je rekao novinarima da će 15 ronilačkih odela za razne namene značajno unaprediti rad Ronilačkog centra i zahvalio ambasadi SAD zbog te donacije.

On je podsetio i da je MUP tokom prošlogodišnjih majskih poplava imao dobru saradnju sa ambasadom SAD koja je pomogla u nabavci tri čamca, što je u tom trenutku bila veomo značajno za spasavanje ljudi

"Ovo što se sada dešava je nastavak te dobre saradnje i to pokazuje ne samo dobru saradnju u smislu bezbednosnih struktura već i dobru saradnju između dve zemlje", istakao je Stefanović.Prema njegovim rečima, doniranu opremu pripadnici Ronilačkog centra će koristiti u pretrazi objekata i potrazi za oružjem koji su deo krivične istrage.

"Što se tiče spasavanja, nadamo se da će imati priliku da vežbaju svaki dan, a da neće imati puno prilika da je koriste u praksi", rekao je Stefanović.Prema njegovim rečima, Ronilački centar je ozbiljna jedinica sa dobro obučenim ljudima, i treba učiniti sve u narednom periodu da imaju što bolje uslove i opremu da obavljanje svog posla.Kirbi je podsetio da je ambasada SAD u maju prošle godine tokom poplava, a posle razgovora sa vlastima, munjevito reagovala i obezbedila čamce za spasavanje kao i drugu dodatnu opremu.Ambasador SAD, uz napomenu da je diplomata i da se ne razume mnogo u ronjenje, izrazio je nadu će pripadnici Žandarmerije tu opremu koristi za puno vežbanja, a mnogo manje u praksi.

"SAD su jedna od zemalja koji su i te kako pomogle Srbiji tokom prošlogodišnjih poplava i mi smo pomogli zato što saosećamo sa građanima i zato što želimo pomoći ljudima, a ne zato što je to neko političko pitanje ili simpatija", rekao je on dodavši da SAD tako rade širom sveta.Nove uniforme posle 8 godina

Stefanović je najavio da će će svi policijaci, posle osam godina, u maju dobiti nove uniforme.Stefanović je rekao novinarima i da je to dobar korak ka poboljšanju nivoa opremljenosti policije, najavivši dalje napore, u skladu sa ekonomskim mogućnostima u poboljšanju opremljenosti policije."Ove godine ćemo imati u maju nove uniforme za sve policijace i to posle osam godina... i mislim da je to dobar prvi korak i ne mislim da je to sasvim dovoljno i u potpunosti i da smo time završili posao", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to će biti prvi korak ka potpuno boljem opremanju policije."Naravno borićemo se za to da policajaci imaju bolje uslove rada u skladu sa ekonskim mogućnostima zemlje...", rekao je Stefanović istakavši da je njegov posao kao ministra da se zalaže da policija ima što bolju opremu.On je rekao i da se odgovornom politikom vlade i dobrom ekonomskom politikom rešava pitanja našeg budžeta, "odnosno da budžet bude realan i održiv, a novac kojim se raspolaze bude stečen na realnim ekonomskim osnovama, a na na tome da se zadužujemo".

Stefanović kaže i da bi voleo da su prethodne vlade od 2008. do 2012. godine o tome razmišljale i da ministri koji dolaze posle njih imaju veoma lak posao."Meni nije zapao lak posao i pokušavam da ga rešim... i zahvalan sam svima na donacijama", rekao je Stefanović koji je prisustvovao primopredaji donacije ambasade SAD pripadnicima Ronilačkog centra Žandarmerije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track