Organizovana tura Beograd Andrićevim koracima
Foto: Beta

Andrićevi koraci

Organizovana tura Beograd Andrićevim koracima

Beograd -
Kulturno - turistička tura "Beograd Andrićevim koracima" propraćena je brošurom i geolokacijskim AR vodičem

BEOGRAD - U okviru obeležavanja jubileja vezanih za život i rad našeg književnika i diplomate i jedinog dobitnika Nobelove nagrade, a u okviru manifestacije "Dani Beograda" u saradnji sa Muzejem grada Beograda i Turističkom organizacijom Beograda organizovana je prva kulturno- turistička tura "Beograd Andrićevim koracima".

Svi zaintersovani u pratnji vodiča krenuli su ispred Muzeja Ive Andrića, odakle su se uputili ka Pionirskom parku omiljenom Andrićevom mestu za osamu i predah, potom ka hotelu "Ekscelzior" u kome je stanovao 1933. po povratku iz Ženeve.

U Domu Narodne skupštine, gde je u aprilu 1950. godine izabran za poslanika Narodne skupštine FNRJ, dočekali su ih predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Marković je najavio da će i svi poslanici novog saziva pored primerka Ustava, Zakona o NSRS i Poslovnika dobiti i brošuru "Beograd Andrićevim koracima".

Po izlasku iz Doma Narodne skupštine uputili su se ka hotelu "Moskva" u kome se nalazio sto pesnika i slikara koji su od 1919. počeli da se oglašavaju kao Grupa umetnika, a među kojima je bio i Ivo Andrić.

Kulturno - turistička tura "Beograd Andrićevim koracima" propraćena je brošurom i geolokacijskim AR vodičem, a tokom obilaska demonstrirano je kako se skreniranjem matričnih kodova (QR kodova), koji se nalaze na tablama, mogu dobiti informacije o lokaciji i fotografije.

Kulturno-turističku turu "Beograd Andrićevim koracima" osmislilo je i organizovalo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva u saradnji sa Muzejem grada Beograda.

Tura je zamišljena kao šetnja Andrića gradom i obilazak objekata i institucija koji su na određen način bili značajni za njegov život i stvaralaštvo, a nastala je povezivanjem 15 lokacija.

Tura obuhuvata Kalemegdan, Mali Kalemegdan, Parisku 16, knjižaru "Naučno delo", Udruženje književnika, "Politiku", Hotel "Moskva", stan u Prizrenskoj, Srpsku književnu zadrugu, Ministarstvo inostranih dela, Pionirski park,

Hotel "Ekscelzior", Narodnu skupštinu, "Borbu" i Narodnu biblioteku Srbije.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda biće organizovane redovne ture/šetnje kao deo stalne turističke ponude grada.

Na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlada Republike Srbije donela je odluku o obeležavanju jubileja Ive Andrića.

Period od oktobra 2011. do oktobra 2012. utvrđen je za obeležavanje jubileja - 50 godina od dodele Nobelove nagrade, 100 godina od objaljivanja prvog dela i 120 godina od rođenja pisca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track