(FOTO) BORBA ZA SVAKU ZGRADU I ULICU: Na današnji dan od okupatora oslobođen je Beograd
Foto: Youtube Printscreen

71. godina

(FOTO) BORBA ZA SVAKU ZGRADU I ULICU: Na današnji dan od okupatora oslobođen je Beograd

Beograd -
Beograd je oslobođen u Beogradskoj ofanzivi, jednoj od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Bitka je trajala od 14. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske Crvene armije
1 / 11 Foto: Profimedia

BEOGRAD - Na današnji dan navršava se 71 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije koja je trajala 1287 dana.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Beograd je oslobođen u Beogradskoj ofanzivi, jednoj od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Bitka je trajala od 14. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske Crvene armije.

Kako je tekla borba

Snage NOVJ i Crvene armije napale su Beograd po podne 14. oktobra. Napad je išao u četiri kolone: (1) pravcem Bulevar kralja Aleksandra - 27. marta (Kraljice Marije) - Cara Dušana; (2) Banjica - Dedinje - Bulevar oslobođenja (Šumadijska) - Krunska - Dečanska - Kalemegdan; (3) Topčider - Vojna bolnica - Kralja Milana - Knez Mihailova - Kalemegdan; (4) Banovo brdo - desna obala Save - Železnička stanica - Savsko pristanište. Borbe su vođene za svaku zgradu, a brzinu kojom se napredovalo najbolje ilustruju ovi podaci: do večeri 16. oktobra oslobodioci su stigli do ugla ulica Kralja Milana i Kneza Miloša; 17. oktobra zauzeta je Igumanova palata na Terazijama, a sutradan 18. oktobra i Narodno pozorište.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poslednja etapa operacije počinje 18. oktobra uništavanjem nekoliko hiljada nemačkih vojnika na području oko Avale i Vrčina.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

U noći između 19. i 20. oktobra preostale nemačke jedinice, sabijene na Kalemegdan i usko područje oko Savskog mosta, počele su povlačenje preko Save. Partizani i Rusi prešli su na zemunsku stranu i onemogućili kontranapad. Poslednji Nemci su se 22. oktobra ujutru povukli prema Rumi.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske pod komandom generala Peka Dapčevića i formacije Crvene armije na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovim posle oslobađanja istočne Srbije, 20. oktobra 1944. godine oslobodile su glavni grad Srbije i tadašnje Jugoslavije.

Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

U neposrednim borbama za oslobođenje Beograda u jedinicama NOVJ-a poginula su 2.994 borca, a 3.379 je ranjeno. U jedinicama Crvene armije poginulo je 960 boraca, a ranjeno 1.100.

General Ždanov i maršal Sergej Birjuzov, koji je rukovodio sovjetskim frontom u okviru čijih operacija je bila i beogradska, poginuli su 19. oktobra 1964. godine kada je njihov avion udario u Avalu prilikom dolaska na proslavu 20. godišnjice oslobođenja.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track